II. okruh – Soukromá apartmá


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


V druhém prohlídkovém okruhu nahlédneme do soukromí posledních šlechtických majitelů zámku. Prohlídka zahrnuje návštěvu Malé jídelny, knihovny, ložnice, pracovny a přijímacího pokoje knížete. Zajímavostí je přípravna jídel a ruční výtah ze zámecké kuchyně. Na stěnách chodby k soukromým pokojům visí rozměrné portréty předků posledního majitele Heinricha hraběte ze Schaumburgu, knížete z Hanau v podobě hesenských lantkrabat.


Z Africké chodby vchází návštevník do malého komunikačního prostoru s litinovým točitým schodištěm do přízemí, kde bývala zámecká kuchyně. Po pravé straně míjí ruční jídelní výtah, kterým se pokrmy dopravovaly do prvního patra.

Přilehlá přípravna jídel sloužila jako provozně technická místnost. Ve vestavěných skříních jsou uloženy početné rodinné jídelní servisy a soubory skla. Odtud se připravené pokrmy odnášely do velké nebo malé jídelny.

Malá jídelna si uchovala ráz panelové obrazárny, kterou tvoří vybraná díla z rozsáhlých uměleckých sbírek kurfiřta Friedricha Wilhelma I. Obrazům  německé a holandské provenience vévodí plátno od neznámého českého romantického malíře, zobrazující zříceninu hradu Valdeka, kdysi tvořícího součást hořovického panství. Oblíbený pohodlný nábytek Görstel pochází z 20. let 20. stol.

Jistě nejpůsobivějším pokojem nejen východního křídla je knihovna kněžny, obnovená podle akvarelu hraběnky Nosticové. Nevšední nábytek ze 20. let a květované čalouny dodávají salonu moderní ráz. V zabudovaných knihovnách měla kněžna uloženy na tři tisíce knih. Většina z nich pochází z doby mezi světovými válkami. Množství drobných předmětů nás seznamuje s její osobitou povahou a sportovním založením.

Nejintimnějším prostorem východního křídla je ložnice knížecího páru. Heinrichovi architekti do ní navrhli bíle lakovaný nábytek ve stylu Ludvíka XVI., doplněný kvalitní obrazovou výzdobou Černohorek. Kromě toho se tu kněžna obklopovala množstvím rodinných fotografií, především jejích čtyř dětí a přátel. Starou rodovou památkou je krásné zrcadlo v honosném stříbrném rámu s hesenským erbem.

Přes odpočívárnu s nádechem orientu se dostáváme do halového prostoru prvního patra východní věže, která sloužila hlavně pánské části rodiny. Odtud je přístupná moderní koupelna a pokoj Heinrichova bratra Tassila.

Princ Tassilo se částečně věnoval řízení velkostatku svého bratra, zajímal se o rozvoj zemědělství a chov dobytka. Kromě toho se věnoval své velké zálibě - akrobatickému létání. Při jedné akrobatické figuře však svůj stroj nezvládl a zřítil se do řepného pole u Klecan nedaleko Prahy.

V troskách svého letounu DW 1849 našel svou okamžitou smrt. Tassilův pokoj byl po jeho smrti rodinou ponechán v intaktním stavu a pietně udržován. Do dnešních dnů se tak dochovalo množství osobních věcí mladého šlechtice, které nám dávají možnost nahlédnout do jeho nejhlubšího soukromí. V prádelníku je dosud část Tassilova šatníku, zachovaly se trosky jeho havarovaného letadla, padák i kombinéza, kterou měl v době neštěstí na sobě.

Řadu pokojů zakončuje působivý Přijímací salon knížete Heinricha s Hesenskou obrazárnou, která jakoby odrážela lesk zašlé slávy starého panstva. Staré rodové sídlo v Kasselu nepřipomínají jen obrazy, ale i samotná novoklasicistní architektura interiéru.

Ze salonu se nahlíží do pracovny, která je díky tmavě mořenému dřevěnému obložení stěn velmi příjemnou. Kníže tu byl obklopen portéty svých nejbližších - matky, dědečka i milovaného bratra Tassila. Atmosféru pracovny dokreslují stohy dokumentů ve skříni, pořadači i na stole.

Odtud se návštěvníci vracejí do Africké chodby s loveckými trofejemi knížete Heinricha. Stěny mezi okny vyplňují grafiky s předky Hanavských i Fuggerů.

  Otvírací dny Čas Doba prohlídky Poslední prohlídka
Duben So + Ne + Velikonoce 10:00 - 16:00 30 minut 16:00
Květen Út - Ne 10:00 - 16:00 30 minut 16:00
Červen Út - Ne 10:00 - 17:00 30 minut 17:00
Červenec Út - Ne 10:00 - 17:00 30 minut 17:00
Srpen Út - Ne 10:00 - 17:00 30 minut 17:00
Září Út - Ne 10:00 - 16:00 30 minut 16:00
Říjen So - Ne 10:00 - 16:00 30 minut 16:00

Fotografie a videa

Zámek Hořovice

zamek-horovice-novy2.jpg
Hořovický Nový zámek je barokní stavbou ze začátku 18. století, jehož vzhled se proměnil po roce 1852 na klasicistní podobu. Součástí zámku je zámecký park se Sluneční branou a plastikami z dílny M. Brauna. V roce 2002 byl areál státního zámku Hořovice vyhlášen Národní kulturní památkou.
Mapa - Zámek Hořovice

Vrbnovská, 268 01, Hořovice

Telefon: +420 311 512 479
E-mail: horovice@npu.cz
Web: http://www.zamek-horovice.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz