Prohlídkový okruh – mincovna, vodárna, orlovna


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Prohlídka zahrnuje objekt bývalé biskupské mincovny, nově instalovanou expozici - seznámení s historií mincovního práva olomouckých biskupů, ukázky ražeb a řažebních strojů, výstavu " /Povy/Ražení s Pokušitelem " - moderně pojatou procházku historií mincovnictví a peněz s doprovodem vtipného komiksového průvodce. Expozice spolu se zámeckou vodárnou je přístupná samostatně, stejně tak Galerie Orlovna Kroměříž.


Biskupská mincovna

Byla vybudována olomouckým biskupem Karlem II. z Lichtensteinu - Castelkorna (1664 - 1695) hned na počátku jeho působení v Kroměříži ( r. 1665 ). Stála na obvodu historického jádra města - vedle mlýna, na tehdejší dobu byla velmi moderně vybavena, což jí zajišťovalo efektivní ražbu. První mince zde byly raženy již v roce 1666.
Roku 1668 sice vyhořela, ale byla rychle opravena. Mince a medaile se zde razily v letech 1666 -  1759, kdy byla rozhodnutím Marie Terezie mincovna zrušena, její zařízení bylo odvezeno do Vídně. Po zrušení mincovního práva byla budova upravena na byty pro zaměstnance zámku, pozvolna však chátrala, teprve v 90. letech 20. století byla provedena její stavební obnova a v  roce 1998 byla zpřístupněna návštěvníkům.

Arci-knížecí vodárna

Toto technické zařízení představuje jedinečnou technickou památku umístěnou v původním prostředí, v dobrém technickém stavu, dokumentující úroveň vodárenské techniky z přelomu 19. a 20. století.
Vodárna byla v provozu až do roku 1963, kdy byl v Podzámecké zahradě obnoven původní vodní režim zajišťovaný průtokem vody z řeky Moravy.

 

Galerie Orlovna

Budova sousedící s mincovnou stojí na pozemku starého biskupského mlýna, který roku 1897 vyhořel. Jeho zbývající část, tzv Malá strana, byla za arcibiskupa Teodora Kohna přestavěna na zámeckou vodárnu a později zde vzniklo tělovýchovné zařízení Orlovna. V této části vystavuje občanské sdružení Galerie Orlovna.

Galerie orlovna
  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne 9:00 - 16:00
Květen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 9:00 - 18:00
Srpen Út - Ne 9:00 - 18:00
Září Út - Ne 9:00 - 17:00
Říjen So + Ne 9:00 - 16:00

Fotografie a videa

Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž

arcibiskupsky-zamek-a-zahrady-kromeriz-2.jpg
V centru Kroměříže stojí honosný, raně barokní arcibiskupský zámek ze 17. století, vybudovaný na místě bývalého hradiska z 12. století. Od roku 1998 je památka zařazena na seznamu UNESCO. Součástí komplexu jsou i prostory unikátních zámeckých zahrad, Květné a Podzámecké. V zámku je možno zhlédnout sbírky obrazů, ve kterých nechybí díla mistrů, jako například Albrechta Dürera. Dnes zámek patří k nejatraktivnějším památkám na Moravě
Mapa - Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž

Sněmovní náměstí, 767 01, Kroměříž

Telefon: +420 573 502 011
E-mail: kromeriz@npu.cz
Web: http://www.zamek-kromeriz.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz