Hlavní prohlídková trasa


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Pro návštěvníky zámku Kynžvart je připraven návštěvní okruh, který nadchne snad každého. K vidění je celkem pětadvacet místností, mezi kterými figurují jak soukromé salóny a knihovny, tak například kabinet kuriozit, jídelna či zámecké muzeum. Během prohlídky navštívíte schodišťovou halu, malou pracovnu nebo kancléřovu pracovnu. K vidění je také Richardova knihovna se skrytými dvířky. Dále se provádí v renesančním kuřáckém salonu se čtyřmi oltářními deskovými obrazy.


Na hlavním schodišti se nachází kolekce historických portrétů z doby kancléře Metternicha. Kolekci portrétů z přelomu 17. a 18. století, která představuje některé významné panovníky a šlechtice, můžete také vidět v temném salónu, v tzv. předpokoji.

V malachitovém salónku jsou některé z darů, které Metternich dostal, např. kolekce malachitových váz z Ruska, stoly s kamennou intarzovanou deskou či zátiší s květinami.

Do malé pracovny, která je zařízena jako pánská pracovna, se pouze nahlíží. Nahlíží se také do zámecké jídelny, kde se nachází zlacený stolní servis se zrcadlovými podnosy, který vyrobila pařížská firma Thomire.

Modrý salónek byl tradičně soukromý boudoir knížete. Dnes je věnován památkám na francouzského císaře Napoleona Bonaparta.

Uprostřed kancléřovy pracovny stojí rokokový pracovní stůl. Velký rozkládací stůl sloužil při jednání Vídeňského kongresu.

Richardova knihovna čítá téměř 6 tisíc svazků, převážně naučné literatury z 2.poloviny 19.století. Knihy jsou psané většinou francouzsky a německy. V knihovně jsou skrytá dvířka, které se otevírají pérem pod mahagonovou římsou a vedou do Malachitového salónku.

Zelený salón je zařízen pseudorokokovým zlaceným nábytkem a lustrem z křišťálového skla. Název místnosti je odvozen od brokátového tapetování stěn.

Starou kancléřovu jídelnu nechal kníže Richard přestavět na kulečníkový sál. Na první pohled upoutá mohutný ruský kulečníkový stůl 178 x 360 cm, který spolu s tágy a šestnácti slonovinovými koulemi dostal kancléř Metternich od ruského cara Mikuláše I.

Velký reprezentační sál je největší místností zámku. Sálu vévodí autorská replika sousoší „Amor a Psyché“ od nejvýznamnějšího italského sochaře 19.st. Antonia Canovy. Balkónovými okny můžete nahlédnout do anglického parku, který se rozkládá kolem zámku na ploše témeř 300 ha.

Kuřácký salón se dnes nazývá renesanční, protože nejcennější předměty jsou právě z této doby. Nejvzácnější jsou čtyři deskové obrazy německého malíře Bernarda Strigela z roku 1510. Zachycují legendu o nalezení ostatků sv. Kříže.

Hudební salón je dnes připomínkou knížete Richarda Metternicha a jeho manželky kněžny Pauliny, která milovala hudbu a vystavené křídlo v salónku patřilo právě jí.

Zámecká zbrojnice v severní věži čítá celkem 220 chladných i střelných zbraní, používaných od 16. až do 19.století. Jsou tu různé kordy, meče, šavle, halapartny i jednotlivé kusy zbroje.

Dále si návštěvníci mohou prohlédnout expozice Karla Hussa, což byl poslední chebský kat, oratoř a zámeckou kapli, kancléřovu knihovnu, která patří k nejvýznamnějším knihovnám v ČR a  Pavlovu knihovnu, ve které jsou knihy po posledních majitelích zámku.

Mimo jiné zamíříte do kabinetu kuriozit, kde se nachází přes 2 tisíce exponátů a také do egyptského salónku, který je součástí kabinetu kuriozit.

  Otvírací dny Čas Doba prohlídky
Duben So + Ne + svátky 9:00 - 16:00 60 minut
Květen Út - Ne + svátky 9:00 - 16:00 60 minut
Červen Út - Ne + svátky 9:00 - 16:00 60 minut
Červenec Út - Ne 9:00 - 17:00 60 minut
Srpen Út - Ne 9:00 - 17:00 60 minut
Září Út - Ne 9:00 - 16:00 60 minut
Říjen So + Ne + svátky 9:00 - 16:00 60 minut

Pozn.: Polední přestávka od 12:00 do 12:30 hod., v červenci a srpnu od 12:00 do 13.00 hod.



Zámek Kynžvart

zamek-kynzvart.jpg
V západních Čechách, jihovýchodně od Chebu, se nachází klasicistní zámek Kynžvart, který je dnes známý především jako sídlo bývalého rakouského kancléře Klemense von Metternicha. Běloskvoucí budovu s monumentální kašnou obklopuje rozlehlý park, který ukrývá nádherné rybníky, lesní altánky a kapličky i čisté přírodní pískovcové koupaliště. V zámeckých sálech a salónech můžete obdivovat nepřeberné sbírky uměleckých děl, unikátního zlaceného nádobí, drahého nábytku, exotických exponátů přivezených z dalekých zemí, dokonce i sbírky egyptských mumií. Mimo jiné se zde nachází i vzácné osobní předměty různých slavných osobností.
Mapa - Zámek Kynžvart

Zámek Kynžvart, 354 91, Lázně Kynžvart

Telefon: +420 354 691 269
E-mail: info@kynzvart.cz
Web: http://www.zamek-kynzvart.eu/

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz