Soukromá Schwarzenberská apartmá


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Zařízení a výzdoba pokoje je velmi prostá a střízlivá. Nábytek je kombinací dvou stylů – empírová lavice, lustr a klasicistní židle. Pokoj se vytápěl litinovými kamny vyrobenými ve Vídni v polovině 19.století. Interiér doplňují obrazy, které zachycují lovecké výjevy - štvanice a amatérské fotografie.


Předpokoj knížete

Zařízení a výzdoba pokoje je velmi prostá a střízlivá. Nábytek je kombinací dvou stylů – empírová lavice,  lustr a klasicistní židle. Pokoj se vytápěl litinovými kamny vyrobenými ve Vídni v polovině 19.století. Interiér doplňují obrazy, které zachycují lovecké výjevy - štvanice  a amatérské fotografie z oblíbených lovů na jeleny. V tomto pokoji čekali na přijetí zaměstnanci, kteří chtěli knížeti poděkovat za různé finanční příspěvky nebo za povýšení.

Salon knížete

Místnost je zařízená v duchu dobové módy 2.poloviny 19.století s dřevěným intarzovaným obložením stěn.Salon knížete. Na kachlových kamnech z konce 16.století se setkáváme s plastickými motivy živých a mrtvých hlav jako symbolů smrti a ohraničenosti lidského života.Rokoková sedací souprava má původní "kobercové" čalounění, stůl a sekretář jsou barokní.Na stole je čisté masivní křišťálové sklo. Na obrazech se seznamujeme se všemi významnými členy schwarzenberského rodu (Jan Adolf I., Josef Adam, Josef Schwarzenberg a další).

Pracovna knížete

Pracovna patřila knížeti Adolfu Josefovi,Pracovna jehož portrét visí nad psacím stolem.
Na něm je celá řada předmětů upomínkového rázu (psací souprava z francouzské manufaktury Gien, kratiknot, mísa z anglické manufaktury Minton). Nábytek v tzv. odpočinkovém koutě je klasicistní. Čalouněná lenoška zvaná chaise longue - jde o módní typ nábytku 18.století původem z Francie. Nad dveřmi visí cenné veduty zámku Hluboká, Orlík, města Český Krumlov a Vimperku z 19.století

Ložnice knížete

Ložnici vévodí postel z druhé poloviny 19.století. Peřiny bývaly hedvábné a plněné kajčím peřím. U postele je malý modlitební koutek s klekátkem, na kterém je vzácný křížek vyrobený z horského křišťálu a zlacené mosazi. V ložnici je velká šatní skříň z 19.století s barokními tvary. Na stolku u okna je zajímavá barokní cestovní lékárnička z poloviny 18.století.Třeboň bylo první panství, které Schwarzenberkové v Čechách vlastnili, velice si ho považovali a proto zde také slavili Vánoce a trávili několik zimních měsíců. Poslední Vánoce v Třeboni prožili v roce 1922. Na stěnách visí nádherné modrobílé talířky, které se vyráběly v dánském městě Kodani, a které kníže Adolf Josef dostával od svých dětí jako dárek k Vánocům. U dveří je kropenka vyrobená z polodrahokamu lapis lazuli z roku 1857.

Kabinet kněžny

Kabinet je zařízen v duchu barokní a rokové módy. Kamna jsou klasicistní.Stěny zdobí barokní  portréty Adama Františka, jeho manželky Eleonory Amalie  a císařovny Marie Terezie, stejně jako jejího manžela Františka Štěpána Lotrinského. Dále jsou zde grafické listy francouzské a anglické provenience. Pod portrétem kněžny Eleonory je čínská nádobka s víčkem z 18.století, která se používala na vonné pot-pourri.

Salon kněžny

Salon kněžny je reprezentačním prostorem určeným pro společenská posezení s rodinou a přáteli. Je útulný, pohodlný a jednoduchý, doplněn barokním zrcadlem s řezanými skly, komodou a cestovní truhličkou. Na stole se nachází přátelská kávová souprava, hrnečky z 18.století pocházejí z vídeňské porcelánky. Psací souprava na psacím stole byla vyrobena v 19.století v českobudějovické továrně Hardtmuth. Je zde vystaven i originální schwarzenberský dopisní papír. Obrazovou výzdobu salonu tvoří především veduty jednotlivých schwarzenberských panství v Čechách, na Moravě a v Rakousku od malíře Ferdinanda Runka. Interiér místnosti doplňují portréty kněžny Pauliny Charlotty roz. Ahrenberg a jejího  manžela Josefa.

Ložnice kněžny

Ložnice má soukromý charakter.Ložnice kněžny Je vyzdobena předměty, které měla kněžna ráda, a které ji připomínaly různé chvíle jejího života. Nad toaletním stolkem nalezneme portrét kněžny Idy s dětmi a manželem Adolfem Josefem. Nechybí ani velká rodinná fotografie z roku 1907, kdy Ida a Adolf oslavili na zámku Hluboká zlatou svatbu. Ida velmi ráda vyšívala, na stolku jsou proto vystaveny jahelníčky a naviják na vlnu. Sedací nábytek je vytvořen ve stylu biedermeier. Paravan je z bambusového dřeva s výplněmi ze zlaceného papíru doplněný nalepovanými aplikacemi květin v orientálním stylu. Nad dveřmi je obraz představující těhotnou Pannu Marii Karlovskou.

Pokoj prince Karla

Nábytek v této místnosti pochází z 18. a 19. století. V hracím koutku jsou nízké židličky zvané cockfighting chair, které byly oblíbené především v Anglii. Sloužily převážně mužům, neboť jim umožňovaly sezení v normální poloze i obkročmo. Psací stůl u okna je oboustranný. Nad postelí visí obraz černé  Panny Marie Římské, který byl velmi oblíben ve středověku. Pod ním je obraz oblíbené světice - kajícnice Máří Magdalény a pouťový obrázek Panny Marie Mariazellské. Pokoj zdobí také grafické listy, které představují vojenské a lovecké náměty. Nad barokním sekretářem visí francouzské karikatury z cyklu "Zvířecí koncert", zesměšňující hráče karet a kuřáky.

Pokoj prince Adolfa

Pokoj je věnován poslednímu příslušníkovi hlubocko - krumlovské větve JUDr. Adolfovi. Roku 1930 se oženil s Hildou, princeznou z Luxemburgu a Nassau. Manželé jsou zachyceni na fotografiích nad nočním stolkem. V roce 1933 spolu zakoupili farmu a safari M´pala nedaleko Nairobi v Keni, kde každoročně trávili několik týdnů. Z Afriky si dovezli zbraně a nástroje afrických kmenů WA-arushů a Masaiů. Kožené polštářky a sedan také pocházejí z Afriky. Na pravé straně je barokní hrací stolek na šachy a vrhcáby. Sekretář u dveří je z poloviny 18.století a zcela jistě ho vlastnil muž. V sekretáři byly objeveny tajné zásuvky, do kterých si muž spořil peníze.Výzdobu místnosti tvoří především grafické listy a fotografie. Vidíme zde také fotografii československého prezidenta E.Beneše, který v roce 1937 navštívil jižní Čechy.

Jídelna

Místnosti dominuje velký stůl. Jídelna na kterém je jídelní servis, vyrobený v uherské porcelánce Herend. Keramika je z anglické provenience. V prosklené vitríně u dveří je vystaven druhorokokový porcelán z francouzského Sévres, konvičky jsou vyrobeny v Holiči, talíře v porcelánce v Míšni.Velké vázy s orientálními motivy pocházejí z Číny a čajová souprava na stolku u okna z pražské porcelánky. Bohatý lustr z barevného skla je benátského typu (Murano). Obrazovou výzdobu tvoří cyklus nazvaný  Lidský věk, jehož autorem je Maxmilián  Pfeifer. U vchodu jsou dvě kolorované kresby, které maloval malíř Werner. Kresby zobrazují zříceninu antického chrámu Erechtheion na posvátném pahorku Akropolis v Athénách a druhý chrám bohyně Atény - Pantheon.

Přípravna jídel

Přípravna V této místnosti se již hotové pokrmy servírovaly na mísy a talíře. Jídlo se přinášelo z kuchyně, která vždy byla stranou v odlehlejších křídlech zámku, aby výpary z kuchyně nezamořovaly obytné místnosti.V prosklené skříňce je vystaven servis z české porcelánky v Lokti a tzv.dušičkové hrnečky na horkou čokoládu, které se vyráběly v Míšni. Na stěně jsou grafiky z Francie, které představují tzv. Amazonky - dámy na koních. Na dalších obrázcích vidíme portréty koně Dcera větru a Black doctora - vítěze Velké pardubické.V rohu místnosti jsou komůrková kamna s ohřívadlem.

Chodba

Na chodbě je umístěna galerie členů rodu Trauttmansdorfů, Chodbakterá připomíná jejich spříznění se Schwarzenberky (Jan Nepomuk II. se oženil s Terezií Trauttmansdorfovou). Grafické listy připomínají důležité členy rodu Schwarzenberků. Židle jsou raně barokní, v rytířském stylu. Na této chodbě se zjevuje Bílá Paní a příběh o jejím zjevení se dozvíte od našich průvodců.

  Otvírací dny Čas Doba prohlídky Poslední prohlídka
Duben Út - Pá 9:00 - 16:00 cca 45 min 15:15
Květen Út - Pá 9:00 - 16:00 cca 45 min 15:15
Červen Út - Pá 9:00 - 17:15 cca 45 min 16:30
Červenec Út - Pá 9:00 - 17:15 cca 45 min 16:30
Srpen Út - Pá 9:00 - 17:15 cca 45 min 16:30
Září Út - Pá 9:00 - 16:00 cca 45 min 15:15
Říjen Út - Pá 9:00 - 16:00 cca 45 min 15:15


Státní zámek Třeboň

statni-zamek-trebon-7.jpg
V těsném sousedství historického centra města Třeboně se nachází zámek, který se řadí k největším v České republice. Tato dvoupatrová čtyřkřídlá budova se 120 místnostmi je neodmyslitelnou součásti města a je v ní umístěn i slavný třeboňský archiv. Na tomto honosném renesančním zámku sídlili například Schwarzenbergové, Petr Vok z Rožmberka či Rudolf II.
Mapa - Státní zámek Třeboň

Zámek, 379 01, Třeboň

Telefon: +420 384 721 193
E-mail: zamek.trebon@seznam.cz
Web: http://www.zamek-trebon.eu

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz