Soukromá pozorovatelna Ostrava - Lhotka

Nová čtvrť, 725 28, Ostrava-Lhotka, Tel.: +420 596 628 818, vilasek@atlas.cz
Ostrava-Lhotka/Věda a technika - Ostrava-Lhotka




Obvodové stěny mají tvar osmiúhelníku se středovým průměrem 320 cm. Výška stěn je 140 cm. Betonová podlaha je postavena na základových pilířích kvůli sklonu okolního terénu. Uprostřed podlahy je betonový pilíř oddělený mezerou od okolí, aby se zamezilo chvění přístroje při pohybu v kopuli. Stěny kopule tvoří hoblované a nalakované desky, které jsou usazeny v ocelových profilech tvaru U, ukotvených v podstavných pilířích.

Do kopule je zaveden také elektrický proud a to jak 220 V tak i 380 V. Pro noční pozorování jsou zde dvě červená světla o výkonu 2 x 40 W.

(Zdroj: oficiální stránky)

Skutečný zájem pana Viláška o astronomii se datuje od roku 1986, kdy začal neúspěšným pozorováním Halleyovy komety. Druhý pokus o pozorování Mléčné dráhy skončil skorovypadnutím z okna pokoje. Proto začal shánět nějaký stativ na dalekohled pro pozorování hvězdné oblohy. Nakonec to vyústilo ve stavbu astronomického dalekohledu typu newton se zrcadlem o průměru 15 cm. Byl umístěn na montáži, jejíž plány laskavě poskytl pan Š. Marčišovský ze Suchdolu nad Odrou. Zrcadlo si pan Vilášek vybrousil sám podle rad kolegů z astronomického kroužku v Dolním Benešově. Nebylo ale příliš kvalitní a proto si zakoupil kvalitnější s podobnými parametry. Přístroj byl uložen v pokoji a aby mohl pozorovat, musel jej nosit ven na zahradu a skládat. Jeho celková hmotnost byla asi 30 kg a pro přenášení tedy nepříliš vhodná. Začal tedy uvažovat o nějakém stabilním, krytém místě. K realizaci však nedošlo.

Později si pan Viláškek postavil menší a lehčí dalekohled s čočkovým objektivem o průměru 8 cm a ohniskové délce 120 cm. S ním se věnoval pozorování Slunce, Měsíce, planet, komet a také některých objektů hvězdného vesmíru, tzv. deep-sky.
Stal se členem sdružení Amatérská prohlídka oblohy, které sdružuje amatérské pozorovatele z České republiky a posílal tam svá pozorování. Navázal spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem J. Palisy v Ostravě-Krásném Poli a od roku 1988 do dneška zde působí jako demonstrátor, tzn. jako externí pracovník, který provádí pozorování hvězdné oblohy pro veřejnost v prostorách hvězdárny. Také zde pracoval jako lektor a to od září 1993 do prosince 1994. Od roku 2003 zde opět vede demonstrátorský kurz pro vážné zájemce o pozorování a předvádění hvězdné oblohy návštěvníkům.

Jelikož nebyl spokojen s malým dosahem svých dalekohledů, rozhodl se pro stavbu přístroje poněkud většího, ale ještě v možnostech amatérského astronoma. „Žlutého“ newtona prodal a od pana Drbohlava ze Rtyně v Pokdrkonoši, který vlastní dalekohled o průměru 80 cm koupil 36-cm zrcadlo. Po více než dvou letech práce pak vznikl přístroj, který konečně splnil jeho požadavky. Vzhledem k jeho hmotnosti však opět vyvstal požadavek stálého pozorovacího stanoviště.

(Zdroj: oficiální stránky)

  • Hlavním přístrojem je zrcadlový dalekohled (tzv. Newtonova typu) s průměrem zrcadla 36 cm a ohniskovou délkou 179 cm. Zrcadlo je uloženo v dřevěné lepené objímce na 9 bodech. Objímka je připevněna ve spodní části osmihranného plechového tubusu, který je navíc zpevněn dalšími výztuhami. Délka tubusu je 180 cm a šířka 43 cm.
  • Sekundární zrcadlo je rovinné, má osmiúhelníkový tvar a rozměry 114 x 85 mm. Jeho uchycení jsem vyřešil za pomoci centrálního šroubu s pružinou a 4 mosaznými pruty, které zajišťují jeho stálou polohu uprostřed optické osy dalekohledu. Okulárový výtah je hřebenový a je vyroben z nerez oceli. Na konci má závit M 42 pro Practicu a redukci pro okuláry. V současné době používám 4 okuláry: jejich ohniskové délky jsou 25 mm, 12,5 mm, 10 mm a 4 mm. Poskytují tato zvětšení: 72x, 143x, 179x a 448x.
  • Celý dalekohled je uložen na tzv. dobsonově montáži. Je to nejjednodušší způsob, jak přístrojem otáčet ve dvou osách - podél obzoru a výškově. K přístroji je připojen také hledáček jehož zorné pole je asi 3 stupně a dosah asi 7 mag.
    Do budoucna plánuji postavit pevnější, pravděpodobně vidlicovou montáž s el. pohonem přizpůsobenou pro fotografování. Také bych rád používal i modernější CCD techniku, ale to je zatím omezeno technickými a především finančními možnostmi.

Návštěva hvězdárny je možná po předchozí domluvě. Vstupné je dobrovolné.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz