Planetárium Praha

Královská obora, 170 21, Praha 7, Tel.: +420 220 999 001, planetarium@planetarium.cz
Praha 7/Věda a technika - Praha 7




Unikátní optomechanická soustava Cosmorama pochází ze závodu Carl Zeiss a od roku 1991 ukazuje hvězdy a planety tak, jak jsou vidět ze Země. Pracuje i jako mechanický stroj času a dovede ukázat oblohu v době vašeho narození nebo daleko v budoucnosti. Do kupole oblohu promítá klasická optika, takže projekce je ve vynikající kvalitě, které digitální systémy většinou nedosahují.

Digitální projekční systém SkySkan Definiti používá planetárium od září 2009. Řídicí systém dvanácti počítačů a dvou datových projektorů dokáže snadno zprostředkovat třeba východ Země nad měsíční obzor. Na rozdíl mechanického systému planetária totiž umožňuje sledovat objekty nejen tak, jak jsou vidět ze Země, ale umí „přenést“ pozorovatele do jakéhokoliv známého místa ve vesmíru. Promítá snímky, obrazy, animace i videa. Uložený model vesmíru je pravidelně aktualizován, takže jsou v něm vidět i teprve nedávno objevené planety.

V sále Starvid pracuje digitální systém Digistar 3. Na upravené širokoúhlé plátno promítá oblohu i vesmírné objekty tak, jak je vidíme ze Země i z různých koutů vesmíru. Sluneční soustavu včetně komet a asteroidů je možné si prohlédnout ze všech stran a vzdáleností v detailních 3D modelech nasvícených Sluncem. K objektům se dají přiřadit souřadnice, lze zobrazit jejich dráhu nebo si prohlédnout známá souhvězdí pohledem z jiných hvězd a planet.

Planetárium má program i pro děti, a to zejména v podobě astronomických pohádek. Kromě toho pořádá také speciální výuková představení pro školy.

Planetárium zahájilo pravidelnou činnost 20. listopadu 1960. V roce 1979 se Planetárium oddělilo od tehdejšího PKOJF a stalo se jedním ze středisek Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy (dalšími středisky jsou Štefánikova hvězdárna na Petříně a Ďáblická hvězdárna). V květnu 1991 byl po náročné komplexní rekonstrukci a instalaci nového planetária Cosmorama obnoven provoz. Od té doby je technické vybavení průběžně doplňováno a modernizováno.

SkySkan Definiti

Digitální projekční systém posouvá možnosti Planetária daleko za obvyklé hranice. Na rozdíl od klasického optického planetária je možné sledovat hvězdy nejen tak, jak jsou vidět ze Země, ale i v prostoru a čase. Na hvězdnou oblohu je tedy možné se podívat z jakéhokoli známého místa ve vesmíru. Trojrozměrný model vesmíru umožňuje některé jevy lépe a názorněji vysvětlit. Například je snadno vidět, že hvězdy nejsou zavěšeny na nebeské klenbě, jak se nám zdá při pohledu ze Země, ale rozmístěny v prostoru. Stejně tak se můžeme podívat z libolného místa třeba na planety sluneční soustavy či na východ Země nad měsíčním povrchem. Model vesmíru je možné aktualizovat, takže jeho součástí jsou proto třeba i nově objevené extrasolární planety. Projekční systém SkySkan Definiti je tak skutečnou “hvězdnou bránou” do hlubin vesmíru.
Kromě projekce trojrozměrného vesmíru a vesmírných objektů umožňuje SkySkan Definiti komfortní projekci snímků, obrazů, animací nebo videí. Lze tak připravovat vizuálně atraktivní pořady.
Ŕídící systém tvoří 12 počítačů, které přepočítávají polohy všech hvězd v reálném čase, vlastní projekci zajišťují dva datové projektory.

Cosmorama

Je to jedno z největších optomechanickcýh planetárií na světe. Vyrobeno bylo v roce 1990 v závodech Carl Zeiss Jena, v Praze bylo instalováno v roce 1991. Planetárium Cosmorama ukazuje hvězdy a planety tak, jak jsou vidět při pohledu ze Země. Přesné ozubené převody mohou návštěvníky jako stroj času přenést do minulosti nebo budoucnosti a ukázat postavení hvězd třeba v době jejich narození. Vzhledem k tomu, že jsou hvězdy promítány klasickou optikou (nikoliv digitálně), vyznačuje se projekce hvězd vynikající kvalitou (lepší, než jaké lze docílit i tou nejmodernější digitální projekcí).
Projekce planetária Cosmorama je doprovázena základní, širokoúhlou, panoramatickou a celooblohovou projekcí, která je realizována soustavou několika desítek diaprojektorů. Některá představení jsou rovněž doprovázena laserovou projekcí.

Digistar3

V sále Starvid promítá digitální systém Digistar 3 na speciální širokoúhlé plátno hvězdnou oblohu a vesmírné objekty nejen tak, jak je můžeme pozorovat ze Země, ale i z různých končin vesmíru. Robustní 3D grafika umožňuje Digistaru navíc zobrazit Slunce, planety, jejich měsíce, komety a asteroidy nejen jako pouhé tečky na obloze, ale i jako úchvatné detailní 3D modely, které je možné si prohlédnout ze všech stran a z různých vzdáleností. Protože modely jsou nasvíceny Sluncem a vrhají stíny, působí scény ze sluneční soustavy velmi věrohodně a působivě. Samozřejmostí je projekce nejrůznějších souřadnic, drah, obrazců souhvězdí apod. Kromě toho Digistar umožňuje celou řadu dalších speciálních astronomických funkcí.

  Otvírací dny Čas
květen - červen
Po a Ne 8:30 - 18:00
  Út, St, Čt 8:30 - 20:00
  Zavřeno
  So 10:30 - 20:00
  Ne 10:30 - 18:00
červenec - srpen
Po, Ne 10:30 - 18:00
  Út, St, Čt, So 10:30 - 20:00
  Zavřeno



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz