Soukromá hvězdárna Polička

Svépomoc, 572 01, Polička-Dolní Předměstí, Tel.: +420 736 449 536, roman-ast@seznam.cz
Polička-Dolní Předměstí/Věda a technika - Polička-Dolní Předměstí




V současné době se pan Ehrenberger zabývá zejména CCD fotometrií proměnných hvězd, pozorováním sluneční fotosféry, měřením zákrytů hvězd Měsícem a v neposlední řadě astrofotografií. Zároveň navrhuje a vyrábí astronomické přístroje. Nyní se nejvíce zaměřuje na vizuální pozorování.

(Zdroj: oficiální stránky)

  • Refraktor 58/630 - klasický dvoučočkový achromat, ø 58mm, ohnisková vzdálenost 630 mm. Objektiv brousil Ing. Gajdušek. Refraktor má netradiční řešení, pomocí tří rovinných zrcátek je zkrácena konstrukční délka celého přístroje. Montáž paralaktická vidlicového typu s jemnými pohyby v obou osách. Dalekohled je vybaven pohonem jednak v podobě elektromotoru, nebo pomocí pérového hodinového stroje.
  • Dobson 400/1980 - Dalekohled Newton 400/1980 na Dobsonově montáži. Optiku vybrousil p. Drbohlav, tubus a montáž zhotovil p. Antoš. Přístroj se jeví jak po optické tak po mechanické stránce jako velice zdařilý. Přístroj je využíván pro pozorování objektů vzdáleného vesmíru, zejména hvězdokup, galaxií a mlhovin.
  • Dělostřelecký binar 10x80 - Klasický dělostřelecký binar používám pro rychlé přehlídky oblohy, případně pro pozorování plošně velkých objektů, např. jasných komet. Dalekohled jsem doplnil jednoduchou azimutální montáží pro snadné a rychlé nastavení požadovaného objektu do zorného pole. Optickou kvalitou se nedá srovnávat s moderními přístroji, ale toto je klasika, která i přes určité nedostatky má své kouzlo.

 

Pozorování je možno po telefonické dohodě kdykoliv, vstupné je dobrovolné.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz