Planetárium Teplice

Koperníkova, 415 01, Teplice, Tel.: +420 417 576 571, hap@hapteplice.cz
Teplice/Věda a technika - Teplice




Severočeské planetárium v Teplicích je příspěvková organizace řízená odborem kultury a památkové péče Krajského úřadu Ústeckého kraje v Ústí nad Labem.

Zřizovatelem je Ústecký kraj. Hlavním úkolem organizace je tedy popularizovat poznatky z astronomie a příbuzných vědních oborů mezi nejširší veřejnost.

Velmi důležitou složkou naší činnosti je spolupráce se školami a předávání astronomických poznatků dětem a mládeži.

Astrosál tvoří přirozené centrum každého planetária. Zpravidla se jedná o kruhovou místnost, která je zaklenutá kopulí daného průměru. Teplické planetárium je vybaveno přístrojem ZKP2, což je malé planetárium. Přístroj ZKP2 vyrobila německá firma Carl Zeiss Jena. Planetárium v Teplicích je z hlediska svého vybavení a svých možností nejmodernějším malým planetáriem v České republice.

Kopule astrosálu

Kopule astrosálu tvoří projekční plochu, která napodobuje pomyslnou nebeskou klenbu. Její průměr je 10 metrů. Výška obzoru nad podlahou je 205 centimetrů. Nejvyšší bod kopule je 7 metrů nad podlahou. Celková projekční plocha kopule činí 157 metrů čtverečných, což je druhá největší projekční plocha v Čechách. Teplické planetárium má vnitřní kopuli, která je tvořena ocelovou konstrukcí. Na této konstrukci je připevněna dřevěná kostra a na ní jsou přišroubovány hliníkové plechy, které jsou nastříkány bílou barvou a opatřeny malými otvory.

Projekční planetárium ZKP2

Technická data:            

  • Provozní napětí : 220 V ~
  • Síťová frekvence : 50 Hz
  • Výkon : 500 W
  • Výška horizontální osy : 2050 mm
  • Průměr základny : 780 mm
  • Hmotnost : 150 kg

Projekční možnosti:

  • Hvězdná obloha
  • Sluneční soustava

Systém přídavné diaprojekce

Systém přídavné diaprojekce dodala firma Šifner v letech 1994 až 1995. Jedná se o soustavu dvaceti diaprojektorů VARIO 5500, deseti diaprojektorů MEDIREX H, dvanácti řídících jednotek, pultu pro ruční řízení a řídícího počítače se softwarem. Diaprojektory VARIO 5500 i MEDIREX H vyrobila firma Meopta Přerov.

Velkoplošná projekce

  • Datavideoprojektor 3M MP8650E
  • Videorekordér Panasonic NV-HD100EE, televizory ELEKTA a SHIVAKI
  • Počítač AutoCont, Pentium III 450 MHz, 64MB RAM, 8GB HDD, 15" monitor, Windows 98

Audioaparatura

Stolní kazetový magnetofon SONY TC-K315, CD-přehrávač PHILIPS CD 210, mixpult GEMINI PS-700 (8x line in, 3x mic), zesilovač, reprosoustava, kazetový magnetofon TASCAM 424 Portastudio (lze snímat i nahrávat každou stopu zvlášť, slouží jako synchronizace k diaprojekci).

(Zdroj: oficiální stránky planetária)

 

Teplické planetárium je přístupné veřejnosti každou středu a neděli.

Po oba dny jsou připraveny naučné pořady od 19.00 hodin, v neděli navíc od 14.00 hodin, pohádky pro děti s astronomickou tématikou. 




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz