Lidová hvězdárna Benátky nad Jizerou

Mělnická, 294 71, Benátky nad Jizerou, Tel.: +420 775 331 321, radovankovac@volny.cz
Benátky nad Jizerou/Věda a technika - Benátky nad Jizerou




V letech 1599–1600 působil na zámku v Benátkách známý astronom Tycho de Brahe. Tento astronomický velikán zde již tehdy prosadil stavbu hvězdárny. Z důvodu jeho odvolání císařem Rudolfem II. do Prahy však tyto práce nebyly nikdy dokončeny.

Až o několik století později, v roce 1956, založil pan Břetislav Veselý astronomický kroužek v Benátkách nad Jizerou. Se skupinou nadšených školáků se scházel v zámeckém parku a noční oblohu sledovali vlastní rukou vyrobeným dalekohledem. Později dostali pro svou činnost dalekohled Binar (dosud používán), který sice nepředčil svým zvětšením hodnoty stávajícího přístroje, ale byl příjemnou změnou pro pravidelná pozorování. V šedesátých letech začal pan Veselý prosazovat myšlenku o výstavbě hvězdárny v našem městě, což se po nejednoduchém vyřizování nakonec podařilo. Nejvíce pomohl argument o pobytu dánského astronoma Tychona Brahe na zámeckém dvoře na konci 16. století, který se zde setkal s dalším velikánem a rakouským kolegou Johannesem Keplerem.

V polovině 70. let 20. století byly zahájeny přípravy a samotná stavba. Konstrukce kopule byla převzata z rokycanské hvězdárny. Pod její opláštění byl umístěn kvalitní zrcadlový dalekohled od firmy Carl Zeiss Jena. 24. června 1980 se slavnostně přestříhla páska před nově otevřenou hvězdárnou, která tak umožnila další rozvíjení činnosti mládežnického kroužku. V roce 1995 pan Veselý předává funkci Radovanu Kováčovi, který se nyní stará spolu se svými kolegy o nové zájemce noční oblohy a návštěvníky hvězdárny.

(Zdroj: oficiální stránky)

Carl Zeiss Meniscus Cassegrain 150/2250

Zrcadlový dalekohled. Čísla udávají průměr primárního zrcadla / ohniskovou vzdálenost v milimetrech. Ve výbavě je několik okulárů, které umožňují různá zvěšení. Součástí dalekohledu jsou i filtry na bezpečné pozorování Slunce. Celý dalekohled je upevněn na paralaktické montáži, která dokáže kompenzovat vliv otáčení zeměkoule a udrží tak dlouho pozorovaný objekt v zorném poli.

Binar

Binar je druhým, menším a starším dalekohledem hvězdárny. Jeho zvětšení je 25-ti násobné. Má velké zorné pole a proto je vhodnější na sledování větších objektů (mlhoviny, hvězdokupy, komety).

 

Návštěvy pouze po domluvě, na telefonním čísle 775 331 321. Vstupné je zdarma.

Jasná obloha je sice pro sledování noční oblohy podmínkou, ale nenechte se tím příliš omezovat při domlouvání Vaší návštěvy – datum operativně přeložíme.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz