Hvězdárna Přerov

Želatovská, 750 02, Přerov, Tel.: +420 581 203 719, astro@prerov.cz
Přerov/Věda a technika - Přerov




Historie Amatérské astronomie v Přerově má mnohaletou minulost. Bylo v ní dosaženo některých pozoruhodných výsledků a autoři některých prací a kolektivy dosáhli vysokého ocenění i na mezinárodní úrovni.

Před rokem 1934 se astronomií zabývalo několik občanů. Nejvýraznější osobností tohoto období a přerovské astronomie vůbec byl Doc. RNDr. Josef Široký (1893-1968). V polovině třicátých let se formuje skupina mladých pozorovatelů, většinou studentů, pod vedením Miloše Venclíka (1915-1940).

Vzhledem k tomu, že v této době nebylo ani pomyšlení na vybudování hvězdárny a její vybavení nezbytnými přístroji, volí skupina ty obory, kde lze konat účelnou odbornou práci i bez stálé hvězdárny. Konají se systematická pozorování sluneční soustavy, proměnných hvězd, meteorů atd. Přerovská skupina mladých vypracovává na první místo v republice. Počet členů skupiny se stále zvyšuje a s počtem členů 20 vzniká jako první případ Místní odbor ČS. astronomické společnosti a dosahuje až 37 členů. Mnoho z členů jsou zaměstnanci firmy OPTIKOTECHNA (nyní Meopta a.s.).

Po druhé světové válce přichází od skupiny pracovníků n.p. Meopta (nyní Meopta a.s.) další aktivita, kde vzniká myšlenka na vybudování Hvězdárny a její vybavení reflektorem o průměru 600 mm. Později však skupina uznala, že toto vybavení by pro účel a nížinné umístění hvězdárny bylo nepřiměřené. Bohužel však nebyl stanoven náhradní projekt, a tak se vlastní realizace Přerovské hvězdárny zdála v nedohlednu.

29. července 1959 po zájezdu skupiny zájemců o astronomii na hvězdárnu v Prostějově vzniká další iniciativa pro výstavbu hvězdárny v Přerově pod vedením Roberta Kubáně. V zápětí je vypracován nový návrh, vyhledáno první místo pro výstavbu a proběhlo mnoho obtížných jednání. Své doporučení dal také Astronomický ústav v Ondřejově. Velkým problémem byl nedostatek finančních prostředků pro realizaci projektu. Přesto se však podařilo, díky účelnému a úspornému návrhu koncepce hvězdárny, celý projekt postupně realizovat.

Celý objekt vznikl z dvojice montovaných typizovaných chat a připojením zděné pozorovatelny 6x6 m. Vlastní výstavba byla zahájena v říjnu 1961. Hlavní pracovní silou byli brigádníci a nadšenci, kteří odpracovali na stavbě hvězdárny nemálo hodin i ve velice obtížných podmínkách. V dalších letech probíhaly časově náročné práce na dostavbě a přístrojovém vybavení na kterých se podílely i některé Přerovské podniky. V roce 1967 se začíná s příležitostnými přednáškami. Oficiální předání veřejnosti bylo provedeno 9. května 1970.

V dalších letech probíhají pravidelné přednášky a akce pro veřejnost. Přerovská hvězdárna se stala součástí sítě hvězdáren v oblasti, jejímž centrem je hvězdárna ve Valašském Meziříčí. Po roce 1989 nastala doba, kdy se musel změnit způsob financování hvězdárny. Díky zájmu města Přerova a díky sponzorům, hlavně z Přerovských firem a podniků se daří hvězdárnu stále provozovat až do současné doby.

Pod odsuvnou střechou je instalována celá řada dalekohledů, např. reflektor 500/3000 mm, refraktory 130/500 mm a 80/1210 mm.

Hvězdárna nabízí pozorování a besedy pouze za příznivého počasí (za jasné oblohy).

Dále přednášky pro školy nebo individuální akce lze dohodnout. V případě zájmu nás kontaktujte e-mailem astro@prerov.cz.

Vstupné je dobrovolné.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz