Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy v Ostravě

17. listopadu, 708 33, Ostrava-Poruba, Tel.: +420 596 994 950, planetarium@vsb.cz
Ostrava-Poruba/Věda a technika - Ostrava-Poruba




Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy je instituce, která byla primárně založena jako součást báňské univerzity již v roce 1980.

V současné době se v jejích prostorách realizuje projekt Vesmírná brána, který má za cíl do poloviny roku 2014 rekonstruovat a otevřít veřejnosti nové planetárium.

Návštěvní oddělení planetária je vybaveno standardním promítacím zařízením na tvorbu umělého nebe v kopuli, ale hlavně je pořadatelem veřejně přístupných astronomických seminářů a hostitelem planetárního festivalu. Ostravský astronomický víkend (konaný v září) a Jarní astronomický víkend jsou semináře určené široké veřejnosti. Pod vedením odborníků a vědců se zde návštěvníci mohou seznámit s aktuálními tématy a problematikou z prostředí tohoto specifického oboru. PlanetariumFest je přehlídka filmů a audiovizuálních materiálů jiných planetárií.

Vedle těchto veřejných programů hvězdárna také pořádá astronomický kurz a je připravena na organizované exkurze škol či jiných skupin. Odbornou část hvězdárny tvoří amatérští astronomové, kteří pod názvem Eridanus svými výzkumy pomáhají dalšímu vědeckému bádání. Specializací tohoto sdružení je měření jasnosti proměnných hvězd.

Ve středu 15. října 1980 bylo planetárium slavnostně otevřeno a zpřístupněno prvním návštěvníkům. Ovšem tehdy se nepřestřihávala páska hvězdárny a planetária, ale sdruženého pracoviště – Báňské měřické základny. K plnému rozvoji činnosti planetária i hvězdárny došlo až na sklonku 80. a v průběhu 90. let minulého století.

V roce 1994 byla instituce BMZ zcela zrušena a HaP začleněny pod Institut geodézie a důlního měřictví Hornicko-geologické fakulty VŠB-TU.

V letech 1992-1998 byla činnost planetária výrazně podporována Školským úřadem v Ostravě. Od poloviny 90. let 20. století finančně podporuje činnost planetária také statutární město Ostrava.

Od 15. října 2000 je používán nový název - Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy. V sobotu 24. dubna 2010 byla v planetáriu uvedena premiéra pořadu "virtuální vesmír: Start!", ve kterém je poprvé v planetáriu v ČR použita stereoskopická projekce (3D). Jedná se o technologii Infitec s pasivními brýlemi a vizualizační prostředí Uniview (v této kombinaci se jednalo o první instalaci v planetáriu na světě).

Planetárium

  • Je vybaveno středním opticko-mechanickým planetáriem, které vyrobila firma Carl Zeiss Jena. Jde o typ Raumflug planetarium DP2 ("Planetárium pro kosmické lety") z roku 1980
  • Doplňková projekce je zajištěna 6 dataprojektory (dva z nich jsou širokoúhlé projektory Barco)

Dalekohledy

  • Východní kopule je určena pouze pro odborná pozorování. Je vybavena moderním automaticky naváděným dalekohledem Meade LX200 GPS 12"
  • V západní kopuli probíhají pravidelná pozorování pro veřejnost, zejména pomocí Coudé refraktoru 150/2250 od firmy Carl Zeiss Jena. Dalekohled má kvalitní paralaktickou montáž s hodinovým pohonem, na které je spolu s ním namontován i Newton 200/1200, který je používán pro CCD pozorování

CCD kamery

  • Dvě kamery SBIG ST-8XME (1530x1020 pixelů, 13.8x9.2 mm), od r. 2005
  • Kamera SBIG ST-7 (765x510 pix., 6.9x4.6 mm, antiblooming), od r. 1996

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz