Bismarckova rozhledna

350 02, Dolní Pelhřimov, Tel.: +420 354 440 302, infocentrum@mestocheb.cz
Dolní Pelhřimov/Památky - Dolní Pelhřimov




Bismarckova rozhledna

Rozhledna-zelena-hora-u-chebu-bismarckova-vez-1-1.jpg
Bismarckova rozhledna je rozhledna nacházející se na vrcholu Zelené hory (637 m), v katastrálním území Dolní Pelhřimov, cca 4 km západně od města Cheb v okrese Cheb v Karlovarském kraji. (Zdroj: Wikipedia)

Osmnáct metrů vysoká rozhledna na Zelené hoře u Chebu byla slavnostně otevřena 3. října 1909 a těšila se po mnoho let velké oblibě. Na ochoz věže vystupovali návštěvníci po 72 schodech a odměnou jim byl nezapomenutelný výhled na Chebsko, Krušné hory, výběžky Šumavy a Slavkovského lesa. Po druhé světové válce až do pádu komunismu se rozhledna ocitla v nepřístupném pohraničním pásmu. Dlouho proto byla mnohými považována za zbouranou a mladší generace o její existenci ani netušily.

V roce 2004 město Cheb odkoupilo pozemek, kde věž stojí, a hned následující rok ji nákladem 2 milionů korun kompletně zrenovovalo. Velkou přeshraniční akcí pak byla znovuotevřena veřejnosti.

Rozhledna se tak zařadila k dalším historickým památkám, které Cheb vlastní. Město ji udržuje za pomoci najatého správce, návštěvnost je zvláště v sezóně vysoká, a to z obou stran hranice. Každoročně se také u věže koná cykloturistické přeshraniční setkání.

(Zdroj: oficiální stránky Cheb)

Rozhledna je volně přístupná.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz