Rozhledna Třemšín

262 42, Rožmitál pod Třemšínem
Rožmitál pod Třemšínem/Památky - Rožmitál pod Třemšínem




V minulosti na tomto kopci stávala vojenská pozorovatelna a ještě dříve triangulační věž. Počátky výstavby rozhleden na brdském vrcholu Třemšín spadají až do 19. století. Tehdy s rozvojem turistického ruchu přicházejí i první stavby rozhleden na tomto místě. Protože se jednalo pouze o dřevěné stavby, je jasné, že současná podoba rozhledny není původní, ale vychází ze 70. let minulého století, kdy tato rozhledna nahradila svojí předchůdkyni, která padla při mohutné vichřici. Na stejnojmenném kopci stával i středověký hrad, který však byl v době husitských válek vypleněn.

Stavby rozhleden na vrcholu Třemšína byly ve svých počátcích 19. století spojeny s pražskými arcibiskupy. Spojení je logickým vyústěním toho, že nedaleko od místa rozhledny stojí malý zámeček, který sloužil jako místo pro odpočinek těchto duchovních. Slovo Třemšín údajně pochází od slov tři šíny. Měly to být tři zlaté pruty, které skončily na dně místní studny.

V současnosti je rozhledna Třemšín ve špatném technickém stavu. Existuje návrh na její záchranu, ale kvůli nedostatku finančních prostředků, není ještě realizován.

Rozhledna Třemšín je volně přístupná po celý rok.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz