Rozhledna Tanečnice

407 79, Mikulášovice, Tel.: +420 731 169 081, info@tanecnice.wz.cz
Mikulášovice/Památky - Mikulášovice




Rozhledna se jmenuje podle stejnojmenného čedičového vrcholu v nejsevernější výspě České republiky u hranic s Německem a je nejnavštěvovanějším místem Šluknovska. Na místě stávaly v minulosti dvě rozhledny, které však byly ze dřeva a byly poškozeny nejprve bleskem a posléze vichřicí.

V komunistickém období padesátých let stála rozhledna v pohraničním pásmu, kam byl zakázán vstup. Zhruba v polovině 40. let došlo k požáru, který zlikvidoval zázemí rozhledny – shořela obytná chata a zahradní restaurace. Současnou podobu rozhledna Tanečnice získala až na samém počátku dvacátého století. Její název však nebyl vždy tak poetický, první jméno nesla po německém kancléři Bismarckovi.

Stavba je celkem 26 metrů vysoká a do dvou třetin výšky je vyzděna kameny. Teprve poslední třetina je z cihel. K jejímu zdolání je zapotřebí vystoupat celkem 138 schodů. Z rozhledny je dobrý výhled na blízké Labské pískovce nebo do německé krajiny. V 70. letech minulého století v její těsné blízkosti vyrostla srubová chata Koliba.

Rozhledna je celoročně přístupná.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz