Rozhledna Liberecká výšina

Wolkerova, 460 15, Liberec, Tel.: +420 485 107 678, libereckavysina@seznam.cz
Liberec/Památky - Liberec




Rozhledna Liberecká výšina

rozhledna-liberecka-vysina-3.jpg
Rozhledna na Liberecké výšině je 25 m vysoká a je to zalesněný kopec cca 1 km severně od okraje Liberce.
Mapa - Rozhledna Liberecká výšina

Wolkerova, 460 15, Liberec

Telefon: +420 485 107 678
E-mail: libereckavysina@seznam.cz
Web: http://www.liberecka-vysina.cz/cs/rozhledna-liberecka-vysina/


Rozhledna s restaurací schovaná v lesích na Lidovými sady vás uhrane jistou démoničností. 111 let stará budova je totiž postavena ve stylu středověkého hradu. Výhled si zde můžete vychutnat z 25 metrů vysoké pětiboké věže.
Na svahu Kovářova Kamene (557m), dříve zvaného Hradní vrch, byla v letech 1900 – 1901 vybudována velkopodnikatelem baronem Jindřichem z Liebiegu podle plánu norimberského mistra dómské huti architekta prof. Josefa Schmitze zřízena 25m vysoká vyhlídková věž ve formě středověkého rytířského hradu.

Věž Vyhlídkové věže Jindřicha Liebiega je zhotovena podle hlásné strážní věže starého hradu v Norimberku. Jako u starého rytířského hradu přichází se při návštěvě Liebiegovy věže přes hradní most, skrze hradní věž do hradního nádvoří. Hradní dvůr je samozřejmě obklopen zdmi, ve kterých jsou pozorovatelny a střílny. Rovněž zde nechybí 13m hluboká studna s rumpálem a a hradní zvonek.

V přízemí se nalézá klenbová předsíň s kuchyní a pod ní ve věži sklep na zásoby. V prvním patře naleznete Věžový pokoj, chodbu se zbrojí a lovecký pokoj, vše tak jak to bývalo dříve ve středověkých rytířských hradech. Existuje ještě horní věžní patro, z něhož lze v létě i v zimě získat úchvatný panoramatický výhled do dálky. K budově připomínající středověký hrad přiléhá umělý vodní příkop, most i obnovené jezírko.

(Zdroj: oficiální stránky)

Libereckou výšinu nechal postavit jako výletní hostinec s vyhlídkovou věží textilní továrník Heinrich Liebieg v roce 1901. Projekt vypracoval norimberský stavitel, který při stavbě použil některé původní materiály ze zbouraných středověkých domů v Norimberku. Díky rozsáhlé rekonstrukci se stavbě podařilo její historický ráz, zejména ze strany viditelné od Liberce.

Opravená je 25 metrů vysoká vyhlídková věž i restaurace. Hosté budou moci využít služby restaurace, ubytování a wellness služby, které budou dostupné v polovině února. Interiér restaurace zdobí fotografie a texty z historie. Obnovou prošly také sklepy, umělý vodní příkop s mostem, nechybí ani původní umělé jezírko, které se podařilo objevit pod obrovskou skládkou.

(Zdroj: oficiální stránky)

Rozhledna je celoročně otevřena dle provozní doby restaurace tj. od 10:00 do 22:00.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz