Rozhledna Akátová věž (Výhon)

667 01, Židlochovice, Tel.: +420 547 426 024, infocentrum@zidlochovice.cz
Židlochovice/Památky - Židlochovice




Z rozhledny je kruhový výhled na Židlochovice, Rajhrad, Vojkovice, Brno a jeho okolí (Tuřany, Modřice, Chrlice), Drahanskou vrchovinu, Pracký kopec s Mohylou míru, Pálavu a její pokračování do Rakouska - Liské hory, Novomlýnské nádrže či Bílé Karpaty za příznivého počasí. Při zvlášť výborné dohlednosti jsou viditelné i Alpy.

Přístup je možný autem do Židlochovic či Blučiny, vlakem do Hrušovan. Od nádraží v Hrušovanech je vyznačena zelená turistická stezka přes Židlochovice k rozhledně a dále do Blučiny na autobusovou zastávku. Též je možné se k rozhledně dostat po naučné stezce "Výhon, turistický okruh s rozhlednou".
Pro cyklisty je nejlepší trasa po asfaltové cestě, která vede po hřebeni Výhonu. Cesta začíná u křižovatky za zemědělským areálem východně od Blučiny, platí na ní zákaz vjezdu motorových vozidel.

Rozhledna je volně přístupná po celý rok.

(Zdroj: Wikipedie)

Výstavba rozhledny započala 27. února 2009 podle plánů brněnského architekta Pavla Jury. Finančně byla stavba pokryta z dotace od Evropské unie a příspěvkem města Židlochovice. Slavnostní otevření proběhlo 1. srpna 2009. Na stavbu bylo použito akátové dřevo a ocelové spojovací prvky. Věž má kruhový půdorys o průměru 3,7 m. Postupně ubývající dřevěné prvky odkrývají s rostoucí výškou kruhový výhled do okolí. Ve výšce 14,5 m se nachází nezastřešená vyhlídková plošina, ke které vede 76 schodů.

(Zdroj: Wikipedie)

Rozhledna je celoročně volně přístupná.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz