Slavnostní koncert u příležitosti Jom ha-šoa


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Slavnostní koncert u příležitosti Jom ha-šoa / Doležalovo kvarteto


21. 4. 2020 od 19:00

Koncert jednoho z předních českých kvartet u příležitosti Jom ha-šoa. Během koncertu zazní skladby Hanse Krásy a Franze Schuberta.

Účinkující:

Doležalovo kvarteto

Václav Dvořák / housle

Jan Zrostlík / housle

Martin Adamovič / viola

Vojtěch Urban / violoncello

Program:

Hans Krása

Variace pro smyčcový kvartet

Franz Schubert

Smyčcový kvartet č. 14 d moll „Smrt a dívka“

Doležalovo kvarteto

Doležalovo kvarteto reprezentuje tradiční českou kvartetní školu. Kvarteto bylo založeno roku 1972 violistou Karlem Doležalem, který si roku 2003 zvolil za své pokračovatele soubor mladé generace hudebníků. Soubor v novém složení přímo navazuje na odkaz Doležalova kvarteta. Současní členové kvarteta studovali na hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze pod vedením profesorů Milana Škampy, Václava Bernáška a Jiřího Panochy. Soubor rovněž studoval na Escuela Superior de Música Reina Sofía v Madridu. Od roku 2013 je Doležalovo kvarteto pravidelně zváno francouzskou organizací ProQuartet na koncerty po celé Evropě. Doležalovo kvarteto je laureátem několika mezinárodních soutěží. Kvarteto získalo cenu Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii za rok 2015. Soubor spolupracoval s mnoha významnými českými i zahraničními interprety. S violoncellistou Maximilianem Hornungem absolvoval soubor turné, jehož součástí byl i bonusový koncert České filharmonie ve Dvořákově síni Rudolfina. Několik nových projektů také soubor připravuje ve spolupráci s herečkou Valérií Zawadskou. Pro Český rozhlas natočil soubor ve světové premiéře kvartet Heinricha Wilhelma Ernsta a 4. kvartet Ivana Kurze, který byl tomuto souboru dedikován. Kvarteto také natáčelo pro Radio France a Slovenský rozhlas.


Fotografie a videa

Židovské muzeum v Praze – Maiselova synagoga

maiselova-synagoga3.jpg
Maiselova synagoga se nachází v Praze v Maiselově ulici. Je postavena primasem Židovského města Mordechajem Maiselem jako rodinná synagoga v letech 1590 - 92 a byla zbudována na základně privilegie císaře Rudolfa II., který v této době vládl. Trojlodní chrám byl z počátku v renesančním stylu, ale po obrovském požáru ghetta roku 1698, kdy vyhořela i synagoga, byla několikrát přestavována až do dnešní novogotické podoby.
Mapa - Židovské muzeum v Praze – Maiselova synagoga

Maiselova, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 222 749 211
E-mail: office@jewishmuseum.cz
Web: http://www.jewishmuseum.cz/cz/czmaisel.htm

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz