Umění klarinetu


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Umění klarinetu / Karel Dohnal a smyčcové trio


8. 1. 2020 od 19:00

Koncert Karla Dohnala, jednoho z nevýraznějších českých klarinetistů, se smyčcovým triem složeného ze členů České filharmonie. Během programu zazní skladby Bernharda Henrika Crussela, Ottorina Respighia, Guillaume Connessona a dalších.

Účinkující:

Karel Dohnal / klarinet

Xenie Dohnalová / housle

Pavel Hořejší / viola

Ivan Vokáč / violoncello

Program:

Bernhard Henrik Crussel

Kvartet pro klarinet a smyčcové trio c moll

I. Allegro molto agitato

II.Menuetto

III.Pastorale, un poco allegretto

IV. Rondo

Ottorino Respighi

I.Aria Italiana

II. Aria di Corte pro klarinet a smyčcové trio

Guillaume Connesson

Disco Toccata pro klarinet a violoncello

Reszö Kókai

Quartettino pro klarinet a smyčcové trio

I. Sonatina – Allegro assai

II. Scherzino – Allegro assai

III.Canzonetta – Andante moderato

IV. Finaletto – Presto

Bela Kovacs

Sholem-alekhem, rov Feidman!

Přední český klarinetista Karel Dohnal je laureátem řady významných mezinárodních soutěží. Absolvoval Akademii múzických umění v Praze a stáže na vysokých školách v Londýně, Berlíně, Petrohradě a Hilversumu. Během své dosavadní kariéry koncertoval v mnoha zemích Evropy, Asie, Severní i Jižní Ameriky. Spolupracoval například s Tokyo String Quartet, Talichovým kvartetem, sopranistkou Editou Gruberovou, s klavíristy Martinem Kasíkem, Ivo Kahánkem a řadou našich i zahraničních orchestrů. Je členem PhilHarmonia Octet, Tria Amadeus a orchestru Státní opery Praha. Natočil několik CD jak sólového, tak komorního repertoáru. Pravidelně vyučuje na kurzech u nás i v zahraničí. Karel Dohnal je rovněž velmi uznávaným a vyhledávaným interpretem soudobé hudby. Premiéroval a inicioval vznik mnoha skladeb sólového i komorního repertoáru řady současných skladatelů. S velkým ohlasem se setkávají jeho výjimečná vystoupení, ve kterých uplatňuje také svůj komediální, herecký a pohybový talent.

Xenie Dohnalová začala hrát na housle v pěti letech. Po ukončení hudebního učiliště absolvovala na Státní konzervatoři Rimského–Korsakova v Petrohradě. V letech 1996-1998 díky stipendiu od Corporation of London a Myra Hess Trust studovala na Guildhall School of Music and Drama v Londýně. Absolvovala také několik mistrovských kurzů a soutěží. Vystoupila na mnoha koncertech v Evropě i v Japonsku. Vedle sólové hry se věnuje intenzivně i komorní hře. Mimo působení v klavírním triu Concertante je i členkou Brahms tria Prague. V současnosti je členkou České filharmonie.

Pavel Hořejší vystudoval Pražskou konzervatoř, AMU v Praze a postgraduální studium komorní hry na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst ve Vídni. Za studií získal mnoho ocenění. Během studia na AMU v Praze založil se svými kolegy v roce 1994 M. Nostitz kvartet. V letech 2008 až 2014 byl členem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Členem violové skupiny České filharmonie byl v letech 1990 až 1996 a od ledna 2015 do současnosti. Mezi jeho další komorní projekty patří smyčcový kvintet Rudolphin Ensemble Prague a Cinque archi složený z členů České filharmonie.

Ivan Vokáč patří mezi nejvýraznější české violoncellisty mladé generace. Je absolventem Pražské konzervatoře a Akademie múzických umění v Praze. V roce 2008 vystoupil na zahajovacím koncertu ve Dvořákově síni Rudolfina oslav výročí Pražské konzervatoře s Koncertem h moll Antonína Dvořáka. Jeho posledním soutěžním úspěchem je vítězství na Mezinárodní soutěži L. Janáčka v Brně. Pravidelně vystupuje s předními českými orchestry pod vedením předních českých dirigentů. Také na poli komorní hudby zvítězil v mnoha mezinárodních kláních. Roku 2011 založil Lobkowicz Trio, v letošním roce tento soubor obdržel prestižní Cenu Českého spolku pro komorní hudbu. Pravidelně spolupracuje s Českou televizí a Českým rozhlasem. Od roku 2017 je zástupcem koncertního mistra České filharmonie.


Fotografie a videa

Židovské muzeum v Praze – Maiselova synagoga

maiselova-synagoga3.jpg
Maiselova synagoga se nachází v Praze v Maiselově ulici. Je postavena primasem Židovského města Mordechajem Maiselem jako rodinná synagoga v letech 1590 - 92 a byla zbudována na základně privilegie císaře Rudolfa II., který v této době vládl. Trojlodní chrám byl z počátku v renesančním stylu, ale po obrovském požáru ghetta roku 1698, kdy vyhořela i synagoga, byla několikrát přestavována až do dnešní novogotické podoby.
Mapa - Židovské muzeum v Praze – Maiselova synagoga

Maiselova, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 222 749 211
E-mail: office@jewishmuseum.cz
Web: http://www.jewishmuseum.cz/cz/czmaisel.htm

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz