Gido se vrací domů


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Gido se vrací domů. Slavnostní večer u příležitosti 100. výročí narození klavíristy a skladatele Gideona Kleina


5. 12. 2019 od 18:00

Slavnostní komponovaný večer s koncertem předního českého kvarteta Fama Quartet a sopranistky Ireny Troupové u příležitosti připomínky 100. výročí narození klavíristy a skladatele Gideona Kleina. Na programu jsou zařazena jak díla Gideona Kleina a dalších židovských skladatelů 1. poloviny 20. století, tak i současná tvorba mladých českých skladatelů. Součástí večera bude představení knihy Dopis od Gideona za účasti autora knihy Davida Fligga. Koncert je součástí festivalu GidoFest.

Jednotné vstupné: 150,- Kč

Účinkující:

Fama Quartet

David Danel / housle

Roman Hranička / housle

Ondřej Martinovský / viola

Balázs Adorján / violoncello

Irena Troupová / soprán

Program:

Gideon Klein

Preludium pro sólo violu

Viktor Ullmann

Drei Lieder pro soprán a smyčcové trio

Hans Krása

Tanec

Daniel Chudovský

Skladba pro soprán a smyčcové kvarteto

Gideon Klein

Smyčcový kvartet

Josef Suk

Meditace na staročeský chorál " Svatý Václave " op. 35a pro smyčcové kvarteto

Fama Quartet

Fama Quartet je kvartetní uskupení, které vzniklo v roce 2005 v Praze. Hráči jsou členy předních českých orchestrů, které spojuje nadšení pro komorní a kvartetní hudbu. Kvarteto uvádí pravidelně skladby především soudobých autorů: jak klasiků avantgardy 20. století, tak nynějších významných českých i evropských tvůrců. Soubor často premiéruje skladby mladých českých a zahraničních skladatelů. Kvarteto však neopomíjí ani tradiční kvartetní repertoár. Fama Quartet je častým hostem v rámci pražských koncertních cyklů Přítomnost, Umělecká beseda, Krása dneška. Vystupovalo na prestižních českých i zahraničních festivalech včetně USA, Izraele a Japonska. Členové kvarteta s radostí také přijímají pozvání na různé semináře a dílny věnující se interpretaci soudobé hudby. Fama Quartet také pravidelně nahrává jak pro Český rozhlas, tak pro zahraniční vydavatele.

Irena Troupová

Přední česká sopranistka Irena Troupová vystudovala nejprve hudební vědu na Univerzitě Karlově. Zpěv studovala u Terezie Blumové v Praze, později u Marie Corelli v Berlíně. Mezinárodní renomé si vydobyla nejprve na poli historicky poučené interpretace staré hudby. Od 90. let, kdy žila v Berlíně, vystupovala na podiích celé Evropy. Svůj záběr postupně rozšířila o romantickou a moderní písňovou i operní tvorbu.

Vystoupila v cyklech FOK, České filharmonie i PKF, s Plzeňskou a Hradeckou filharmonií, opakovaně na festivalech Pražské jaro, Janáčkův máj aj. Podílela se na mezinárodně oceněné nahrávce opery Bohuslava Martinů Le jour de bonté pro label Arco Diva, u něhož vydala též komplet písní Viktora Ullmanna Schwer ist’s, das Schöne zu lassen a orchestrální písně Geraldiny Muchové. Spolupracuje se soubory pro soudobou hudbu a se soudobými skladateli. Věnuje se též odkazu meziválečných autorů na koncertech na domácní scéně i v zahraničí.


Fotografie a videa

Židovské muzeum v Praze – Maiselova synagoga

maiselova-synagoga3.jpg
Maiselova synagoga se nachází v Praze v Maiselově ulici. Je postavena primasem Židovského města Mordechajem Maiselem jako rodinná synagoga v letech 1590 - 92 a byla zbudována na základně privilegie císaře Rudolfa II., který v této době vládl. Trojlodní chrám byl z počátku v renesančním stylu, ale po obrovském požáru ghetta roku 1698, kdy vyhořela i synagoga, byla několikrát přestavována až do dnešní novogotické podoby.
Mapa - Židovské muzeum v Praze – Maiselova synagoga

Maiselova, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 222 749 211
E-mail: office@jewishmuseum.cz
Web: http://www.jewishmuseum.cz/cz/czmaisel.htm

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz