Městské koupaliště Opava

Jaselská, 746 01, Opava, Tel.: +420 553 627 736, lazne@tsosro.cz
Opava/Sport - Opava




Městské koupaliště Opava

koupaliste-opava-1.jpg
Koupaliště v Opavě je z hlediska historického opravdovým unikátem. Dnes je navíc vybaveno moderní úpravnou vody a hlavním bazénem, který je rozdělen na dvě poloviny, z nichž jedna je určena pro plavce a druhá pro neplavce. Nechybí ani dva tobogany, písčitá plocha pro plážový volejbal a dětské hřiště. Celková kapacita tohoto areálu je 5 000 návštěvníků za den. Pro děti jsou připraveny prolézačky a houpací atrakce, posedět tu můžete na lavičkách.
Mapa - Městské koupaliště Opava

Jaselská, 746 01, Opava

Telefon: +420 553 627 736
E-mail: lazne@tsosro.cz
Web: http://www.koupalisteopava.cz/


Kromě prolézaček a toboganů děti jistě ocení i malou tělocvičnu a skákací hrad. V blízkosti areálu si můžete zahrát i minigolf. Občerstvení na koupališti zajišťují především stánky, v prvním patře hlavní budovy je umístěna restaurace.

Město Opava si je vědomo toho, že tento areál nejen splňuje rekreační účel, ale že je i důležitou historickou památkou. V roce 2007 město investovalo do výstavby tepelných čerpadel, která vodu přihřívají, ve stejný rok proběhla i rekonstrukce hlavní budovy.

Šatny a kabiny

Sprchy

Toalety

Opalovací terasa

Hřiště na plážový volejbal

Dětské hřiště

Minigolf

Petanque

Hudební altán

Občerstvení

Bufet

Kavárna a restaurace

  Otvírací dny Čas
2. pol. června - září Po - Ne 9:00 - 19:00

Bazén pro plavce

Bazén pro neplavce

Dětský bazén

Dětské brouzdaliště

Dva tobogány

Skluzavka

Nejstarší plovárnu město postavilo v parku v Mlýnské strouze v roce 1875, tehdy však byla přístupná pouze pro muže. Tato plovárna v roce 1895 vyhořela a tak bylo otevřeno koupaliště v Rybářské ulici. Rozměr bazénu byl 100x16m, s odděleným provozem pro muže a ženy. Městská rada vyhlásila v roce 1929 soutěž na projekt stavby nového městského koupaliště. Vyhrál návrh opavského architekta  Otto Reichnera a jeho stavbu schválila městská rada 4.8.1930. Projekt počítal s návštěvou až 3000 lidí na celkové ploše 24000 m2 . Stavba proběhla v letech 1930 – 31 a stála 4.859.331,-Kčs. Betonáž bazénů provedla firma Ast&Co. A Warzog, zednické a technické práce na hlavní budově stavitel Faika, vnější kanalizace firma stavitele Aloise Geldnera. Staré koupaliště na Rybářské ulici bylo zrušeno ve stejném roce, kdy bylo slavnostně otevřeno koupaliště nové, tedy v roce 1931.

V současné době se v areálu nachází bazén s přihřívanou vodou, tobogány, brouzdaliště a dětský bazén u Vodníka. Ke sportovnímu vyžití slouží dráhový minigolf, dále jsou k dispozici  dvě hřiště pro plážový volejbal, tři hřiště pro pétanque a člověče nezlob se v životní velikosti. Ve zrekonstruované budově je návštěvníkům k dispozici pět bufetů, výčep a jedna restaurace ve stylu třicátých let.
Rekonstrukcí prošly také veškeré šatny, kabinky a převlékárny, včetně vnitřního vybavení jako šatní skříňky. Část skříněk byla znovu zrekonstruována, většina však byla vyrobena nová. Veškeré šatny, kabinky a převlékárny jsou nové a jejich číslování je originální také ve stylu třicátých let. Nově zrekonstruovány byly také sprchovací kouty a toalety.

Záměrem bylo zrekonstruovat hlavní budovu tak, aby vyhovovala součastným hygienickým, užitným a dalším vlastnostem a zároveň nezměnit původní dobový charakter funkcionalistické stavby, včetně přírodního rámce.
Jak se ukazuje, jde o výborné a atraktivní řešení které dle ohlasů, budí pozornost.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz