Letní plovárna České Budějovice

Sokolský ostrov, 370 01, České Budějovice, Tel.: +420 387 949 411, posta@c-budejovice.cz
České Budějovice/Sport - České Budějovice




Letní plovárna České Budějovice

letni-plovarna-ceske-budejovice-4.JPG
Letní plovárnu najdete v samém centru Českých Budějovic na Sokolském ostrově a je situovaná v areálu krytého Plaveckého stadionu. V letních měsících nabízí plovárna návštěvníkům odpočinkové plochy, několik vodních atrakcí, občerstvení a občas se zde pořádají také různé kulturní akce.
Mapa - Letní plovárna České Budějovice

Sokolský ostrov, 370 01, České Budějovice

Telefon: +420 387 949 411
E-mail: posta@c-budejovice.cz
Web: http://www.cbsport.cz/letni-plovarna/


Po provedené regulaci toku Vltavy v letech 1927 – 1930 byla na Sokolském ostrově v roce 1933 slavnostně otevřena „plovárna a sluneční a sprchové lázně“. Celkovou velkorysou přestavbu ostrova a sportovní zařízení projektoval přední českobudějovický architekt Ing. arch. Karel Chochola. Venkovní plovárna měla dva bazény – padesátimetrový pro plavce a menší pro neplavce, brouzdaliště s věncem venkovních sprch, solária, písčitou i travnatou pláž a komplex dřevěných šaten pro předplatitele, restauraci s terasou, kde se odehrával i bohatý společenský život. Přístup na tuto plovárnu byl západní stranou tribuny sportovního stadionu, kde byly převlékárny a pěší lávkou přes přístupovou komunikaci k sokolovně.

Tato plovárna byla v provozu do roku 1971, kdy byla uzavřena z důvodu rekonstrukce. K té však došlo až v osmdesátých letech. Náročná stavba postupovala velmi pomalu (zpočátku byla budována v podstatě brigádnicky – formou tzv. Akce Z) a zdaleka nebyla zcela dostavěna podle představ projektantů a původní velkorysé koncepce. Byla provedena pouze jakási první etapa (rekonstrukce původních bazénů, vybudování úpravny vody a výměníkové stanice včetně podzemního kolektoru). Do zkušebního provozu byla tato letní plovárna spuštěna v roce 1993.

V roce 2006 proběhla tzv. I. etapa rekonstrukce v podobě vybudování nového sociálního zázemí. V roce 2010 byla dokončena tzv. II. etapa rekonstrukce obou bazénů včetně vybudování několika vodních atrakcí, čtyřdráhové skluzavky, nové technologie úpravy vody a terénních úprav.

 

Plovárna České Budějovice se skládá z plaveckého stadionu - 50m bazénu a venkovní plovárny. V kryté části je možno nalézt skokanskou věž, tribuny pro pořádání plaveckých závodů, restauraci i občerstvení. V části letní plovárny je k dispozici odpočinková travnatá plocha, plavecký i dětský bazén, atrakce včetně skluzavky.
  Otvírací dny Čas
Červen Po – Ne 10:00 - 20:00
Červenec Po – Ne 9:30 - 20:00
Srpen Po – Ne 9:30 - 20:00

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz