Strakova akademie

nábř. Edvarda Beneše, 118 01, Praha 1 - Malá Strana, Tel.: +420 224 002 111, posta@vlada.cz
Praha 1 - Malá Strana/Památky - Praha 1 - Malá Strana




Strakova akademie

strakova-akademie5.jpg
Strakova akademie je budouvou vystavěnou v novobarokním stylu na levém břehu Vltavy na Malé Straně v Praze. K budově Strakovy akademie patří i zahrada, vybudovaná pod dohledem Františka Thomayera. Původně byl objekt využíván jako studentská kolej nemajetných synů české šlechty. V současnosti je sídlem vlády České republiky.
Mapa - Strakova akademie

nábř. Edvarda Beneše, 118 01, Praha 1 - Malá Strana

Telefon: +420 224 002 111
E-mail: posta@vlada.cz
Web: http://www.vlada.cz/


I vy máte možnost dozvědět se víc o činnosti vlády i o budově - Strakově akademii, ve které úřad sídlí. Úřad vlády ČR nabízí veřejnosti, školním třídám a jiným spolkům možnost exkurze v prostorách Strakovy akademie s odborným výkladem. V průběhu exkurze navštívíte reprezentační prostory, uvidíte zasedací sály vlády a poznáte prostředí, ve kterém vláda rozhoduje o zákonech pro Českou republiku.

V případě zájmu o exkurzi a další informace kontaktujte úřad vlády písemně.

Název Strakově akademii dal císařský tajný rada hrabě Jan Petr Straka z Nedabylic. Ten roku 1710 odkázal svůj majetek ke zřízení nadace "pro vzdělávání chudé mládeže z vyšších stavů". Samotný vzdělávací ústav byl vystavěn až koncem 19. století.


V přízemí budovy byly umístěny studovny, kanceláře správy, slavnostní síň a kabinety se sbírkami učebních pomůcek. První a druhé patro bylo vyhrazeno studentům. Nacházely se zde studovny, ložnice a domácí kaple. Jako vůbec první budova v Praze byla vybavena ústředním topením. Dále se zde nacházeli lázněs bazénem, letní i zimní tělocvična, šermírna a studenti zde měli i vlastní nemocnici.

Od dubna 1939 začala Strakovu akademii využívat tehdejší protektorátní vláda (1939–1941).

V lednu 1942 získal prostory akademie Říšský soud po vynuceném prodeji ze strany Němců.

Po 2. sv. válce sloužil celý objekt vládním účelům. Akademie se stala sídlem Úřadu předsednictva vlády s prvním československým poválečným premiérem Zdeňkem Fierlingerem. Takto sloužila až do rozpadu Československa.

Od roku 1993, kdy zanikla československá federální vláda, v budově sídlí Úřad vlády České republiky.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz