Náměstí Jiřího z Poděbrad

Náměstí Jiřího z Poděbrad, 130 00, Praha 3-Vinohrady
Praha 3-Vinohrady/Památky - Praha 3-Vinohrady




Náměstí Jiřího z Poděbrad

jirakposter1.jpg
Náměstí Jiřího z Poděbrad se rozprostírá při Vinohradské ulici na Praze 3. Náměstí bylo založeno v roce 1896 a neslo, až do roku 1948, název námětí krále Jiřího. Současné pojmenování na náměstí Jiřího z Poděbrad, získalo až v roce 1948. Náměstí je v současné době obklopené zástavbou domů a dokonce se zde nachází několik vchodů, které vedou do vestibulu metra trasy A – stanice Jiřího z Poděbrad.Park prodělal v letech 2001-2003 rozsáhlou rekonstrukci, kdy došlo k celkové revitalizace zeleně, a park byl osazen novými dřevinami a nově vydlážděn, proto se stal vhodným místem k pěším procházkám. Avšak parčík není jedinou dominantou náměstí Jiřího z Poděbrad. Tou je především tamní sakrální památka, která svým neobvyklým vzhledem upoutá každého kolemjdoucího.
Mapa - Náměstí Jiřího z Poděbrad

Náměstí Jiřího z Poděbrad, 130 00, Praha 3-Vinohrady

Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://virtualni.praha.eu/namesti/namesti-jiriho-z-podebrad.html


Dominantou náměstí je jeden ze skvostů pražské sakrální architektury, farní kostel Nejsvětějšího Srdce Páně. Jeho projekt vypracoval jihoslovanský architekt Josip Plečnik (1872-1957), známý svým působením na Pražském hradě a zámku v Lánech. Kostelní věž je vysoká 42 m, založená v celé šíři stavby. V širších stranách věže jsou prosklené hodiny s číselníkem o průměru 7,6 m. Mohutná chrámová loď o rozměrech 38 x 26 m má 13 m vysoký kazetový strop. Stavební realizace proběhla v letech 1929-1932.

Náměstí při Vinohradské ulici bylo založeno již v roce 1896. Od té doby až do roku 1948 neslo název krále Jiřího. Od roku 1948 je pojmenováno Jiřího z Poděbrad.Český král Jiří z Poděbrad (1420-1471) byl obratný politik a diplomat. Nejprve se stal zemským správcem a královský trůn mu patřil v letech 1458-1471. Z řady panovníků se vymezuje i tím, že byl 2. března 1458 zvolen českým králem na sněmu kališnických a katolických stavů ve Staroměstské radnici v Praze.

V místech, kde se nyní nacházíme, se v minulosti nacházely zahrady, ze kterých se v devatenáctém a dvacátém století utvořil městský park. Tento park v současnosti vyplňuje hlavní plochu náměstí.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně

Jedná se o farní kostel Nejsvětějšího Srdce Páně. Kostel byl postaven v letech 1929 – 1932 podle projektu významného architekta Josipa Plečnika. S tímto architektem jsme se již setkali, když jsme společně procházeli areálem Pražského hradu. Kotel byl vystavěn ve velmi neobvyklém stylu. Jedná se o modernistický neoklasicismus.  V současné době jej využívá Římskokatolická církev. Pozoruhodná je samotná věž kostela, která dosahuje výšky přes čtyřicet metrů. Ve hranaté věži, která je zakončena mohutnou měděnou bání a vysoký křížem na vrcholu, se nachází šestice zvonů. V širších stranách věže si máte možnost povšimnout prosklených hodin, jejichž číselník dosahuje průměru necelých osm metrů.

           

 

Kamenná fontána

Fontána se nalézá v jihozápadní části náměstí, nedaleko výstupu ze stanice metra. Jedná se o fontánu od sochaře Šedivého, která byla vytvořena podle projektu Hany Hübschmannové. Park je v současnosti využíván především k pěší turistice a také odpočinku. Ten si máte možnost dopřát například v blízkosti kostela, na některých z laviček. Dále je park využíván jako spojnice, která zkracuje kolemjdoucím cestu mezi jednotlivými uličkami v okolí náměstí.



Podobná místa

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz