Oblastní muzeum Chomutov - Budova radnice

Náměstí 1. Máje, 430 01, Chomutov, Tel.: +420 474 651 251, sekretariat@muzeum-cv.net
Chomutov/Muzea / Galerie - Chomutov




Budova staré radnice je v současnosti sídlem primátorky a městské samosprávy s obřadní síní a s expozicí Oblastního muzea v přízemí.

Tzv. Mnišský dvorek byl opraven a vnitřní prostory expozic adaptovány a vzájemně propojeny.

Do budovy není umožněn bezbariérový přístup.

Navštivte také hlavní budovu muzea v domě Jiřího Popela z Lobkowicz!

Muzeum využívá historicky nejvýznamnější prostory staré radnice, vzniklé z původního sídla řádu německých rytířů, zakladatelů města. Stavební proměny gotického řádového domu s kostelem na zámek, v průběhu staletí několikrát přestavovaný, přinesly neopakovatelnou kombinaci stavebních slohů, zachovaných autentických stavebních prvků, romantických zákoutí a překvapivých pohledů.

Líbezný Mnišský dvorek, prostor jako stvořený pro klidné posezení mezi kamennými plastikami uprostřed rušného města, připomíná prastarou pověst o strážci města. Původní muzejní prostory, užívané od 30. let 20. století, byly v nedávné době propojeny novým točitým schodištěm s gotickým kostelem sv. Kateřiny, nejstarší stavební památkou z doby kolem r. 1260.

Kostel prošel nákladnou rekonstrukcí a jeho vnitřní prostor odkrývá jedinečné spojení gotického a renesančního uměleckého výrazu, umocněného duchovním obsahem prostoru, téměř již odsouzeného ke zkáze.

Při příležitosti Dnů evropského dědictví a Dne památek jsou pravidelně zpřístupněny i reprezentační prostory primátorky města a klenotnice s výmalbou Tobiášovy legendy. Všechny prostory jsou využity pro stálé expozice a krátkodobé výstavy, pouze z malé části pro správu muzea.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: Nj
Popisky v jiném jazyce: Nj
Poslední návštěva: 30 min. před uzavřením
Doba prohlídky: 40 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ano
WC: ano
  Otvírací dny Čas
celoročně Út - Pá 10:00 - 17:00
  So 9:00 - 14:00
červenec - srpen Ne 14:00 - 17:00
prosinec Ne 13:00 - 17:00
Celé muzeum 15 - 30 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz