Národní muzeum – České muzeum hudby

Karmelitská, 118 00, Praha 1, Tel.: +420 257 257 777, c_muzeum_hudby@nm.cz
Praha 1/Muzea / Galerie - Praha 1




Národní muzeum – České muzeum hudby

ceske-muzeum-hudby-nm9.jpg
Základní kámen bývalého kostela sv. Máří Magdaleny v Karmelitské ulici na Malé Straně byl položen v květnu 1656. V letech 2002 - 2004 byl zrekonstruován. Po dokončení rekonstrukce zde byla otevřena expozice Českého muzea hudby, součásti Národního muzea. Návštěvníkům ukazuje vzácné, řemeslně a umělecky propracované hudební nástroje, notové zápisy, gramofonové desky a představuje významné hudební nahrávky. Národní muzeum využívá ojedinělou příležitost oživit prostor hlavní chrámové lodi, kdysi zdobený díly barokních mistrů a rozeznívaný údajně jedněmi z největších varhan Prahy sklonku 17. století, opět hudbou a využívá ho také jako koncertní sál.
Mapa - Národní muzeum – České muzeum hudby

Karmelitská, 118 00, Praha 1

Telefon: +420 257 257 777
E-mail: c_muzeum_hudby@nm.cz
Web: http://www.nm.cz/Ceske-muzeum-hudby/


České muzeum hudby nabízí návštěvníkům také studovnu.

Funguje zde dětský koutek a přebalovací pulty (i na pánských toaletách), prodejna hudebnin a kavárna.

Muzeum je plně bezbariérově přístupné.

Muzeum je jedním z objektů Národního muzea.

Sídlo Českého muzea hudby se nachází v bývalém barokním kostele sv. Máří Magdaleny na Malé Straně, postaveném v 17. století podle projektu Francesca Carattiho.

Kostel byl po zrušení dominikánského kláštera v roce 1783 postupně přestavován. Sloužil mj. jako pošta, četnická kasárna a archiv.

Neobvyklá symbióza raně barokní církevní architektury s klasicistní užitkovou úpravou a nově dokončenou přestavbou pro muzeum nabízí návštěvníkům působivou kombinaci monumentality a detailu.

Člověk - nástroj - hudba

Expozice chce návštěvníkům představit hudební nástroje nejen jako pozoruhodné doklady řemeslné a umělecké zručnosti, ale jako základního prostředníka mezi člověkem a hudbou.

Úvodní sál prohlídky připomene za doprovodu originální skladby Milana Caise Čtyři elementy rozmanitost populární hudby 20. století jak ji uchoval film, televize, fotografie a záznam zvuku. Dále vstoupíte do intimnějšího prostředí sálů věnovaných dobám, kdy člověk musel vyrobit a vzít do ruky nástroj, aby mohl hudbu tvořit a vnímat. Projdete historií a poznáte jednotlivé způsoby, jak může hudební nástroj tón tvořit, jak vypadal zápis hudby pro různé typy hudebních nástrojů i jak a při jakých společenských příležitostech se na ně hrálo. Tento dojem by mělo umocnit originální architektonické řešení expozice, dynamická aplikace světla a zvuku.

Pro zájemce jsou k dispozici i sluchátka pro špičkový poslech originálních nahrávek na vystavené historické hudební nástroje. Dětské přátele muzea provede expozicí publikace s kvízem jen pro ně. I když expozice nabízí návštěvníkům 1000 m2 plochy, nemůže zachytit hudbu ve všech jejích podobách, ani představit úplné bohatství sbírek muzea.

S dalšími doklady hudební historie se návštěvníci budou moci setkávat na krátkodobých výstavách v přízemí dvorany muzea.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ano
Výklad v jiném jazyce: Aj, Nj, It, Fr
Popisky v jiném jazyce: Aj
Poslední návštěva: 17:30 hod.
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ano
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ano
WC: ano
  Otvírací dny Čas

celoročně

Po 10:00 - 18:00
   Út  zavřeno
   St  10:00 - 18:00
   Čt  10:00 - 18:00
   Pá  10:00 - 18:00
   So  10:00 - 18:00
   Ne  10:00 - 18:00

 

Celé muzeum 80 - 120 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz