Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
19.5.2016 19:00 Divadlo na Vinohradech Vstupenky
19.5.2016 10:30 Divadlo na Vinohradech Vstupenky

Patříte mezi náruživé čtenáře detektivních příběhů? Zavřete knihu a vyražte do vinohradského divadla! Historická detektivka na základě jednoho z nejzáhadnějších a nejvzrušivějších příběhů první poloviny 19. století. Archetypální příběh o muži, který má jméno, ale nemá minulost. O člověku, se kterým si společnost neví rady a zároveň se do něj každým svým krokem otiskuje (a tedy si vlastně neví rady sama se sebou).


Co vychovatel, to jiný Hauser: nahlížený jako šílenec, podvodník, oběť… Autentický kriminální případ začal vyšetřovat jeden z otců moderní kriminalistiky Feuerbach, když se však blížil k řešení, byl zabit stejně záhadně jako po něm i sám Kašpar Hauser po pěti letech života v civilizované společnosti. Tyto historické zločiny vyřešili němečtí badatelé teprve nedávno, mezi tím však stačil příběh inspirovat řadu uměleckých děl, u nás například oblíbený Wassermannův  román Kašpar Hauser čili Chabé srdce. Vždyť všechny otázky po tom, kdo je Kašpar Hauser, ve skutečnosti míří k základní otázce světového dramatu: „Co je to člověk?“

Divadlo na Vinohradech nasazuje Kašpara Hausera (2003) u příležitosti autorova životního jubilea. Dramaturg, dramatik a vysokoškolský učitel Jan Vedral (1955) v DnV vždy působil jako „dramaturg píšící“ (nezapomenutelné jsou inscenace Urmefista a Mistra a Markétky z druhé poloviny 80. let). Režisérka Natália Deáková je pak podepsána pod zatím poslední inscenací hry Jana Vedrala na prknech DnV, dramatizací Kafkova Zámku (2010).

Veřejná generálka 25. 6. 2015

Režie: Natália Deáková

Dramaturgie: Milan Šotek

Scéna: Lukáš Kuchinka

Kostýmy: Andrijana Trpković

Hudba: Jakub Kudláč

Kašpar Hauser: Lukáš Příkazký

Soudce Feuerbach: Luboš Veselý

Karolina von Feuerbach: Markéta Frösslová

Baron von Tucher: Svatopluk Skopal

Lord Stanhope: Jan Šťastný

Velkovévodkyně Stefanie: Simona Postlerová

Kupcová Bierbachová: Andrea Černá

Žalářník Hiltel: Martin Zahálka

Erna Hiltelová: Andrea Elsnerová

Starosta Binder: Pavel Rímský

Profesor Daumer: Jacob Erftemeijer

Učitel Meyer: Marek Holý

Rytmistr von Wessenig: Jiří Plachý

Komisař Hickel: David Steigerwald



Divadlo na Vinohradech

Divadlo-na-Vinohradech.JPG
Divadlo na Vinohradech je jednou z hlavních pražských činoherních scén. Budova byla postavena v letech 1905 až 1907 podle projektu Aloise Čenského. Program divadla čerpá ze stálého repertoáru, který sčítá kolem dvou desítek inscenací klasických i moderních autorů. V posledních letech hledá dramaturgie cestu mezi diváckým zájmem a uznáním divadelní kritiky. Na zdejších prknech vystupuje například Zlata Adamovská, Dagmar Havlová nebo Jiří Dvořák.
Mapa - Divadlo na Vinohradech

Náměstí Míru, 120 00, Praha 2

Telefon: +420 296 550 111
E-mail: pokladna@divadlonavinohradech.com
Web: http://www.divadlonavinohradech.com

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz