Velká jižní věž katedrály sv. Víta – vyhlídková věž


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Věž chrámu sv. Víta je nejvyšší věží chrámu, kdy její výška dostahuje téměř 100 metrů. Na věž vede téměř 300 schodů, výstup je tedy fyzicky náročnější. Ochoz, který se nachází ve výšce 56 metrů nabízí jedinečný a úchvatný výhled na jednotlivá nádvoří Pražského Hradu, Karlův most, Petřín, Úřad vlády, z ptačí perspektivy se klikatí Vltava, vlastně máte celou Prahu jako na dlani. Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha je dominantní stavbou Pražského Hradu a zároveň i nejvýraznější stavební a také duchovní památkou Prahy.


Se stavbou věže začal Petr Parléř roku 1396, po jeho smrti pokračovali jeho synové.

Roku 1541 byl velký požár Pražského hradu, kdy se zvony utrhly z prohořelých trámů věže a poškodily tak její konstrukci. Opravu provedl architekt Bonifác Wohlmut, který přivedl věž do dnešního stavu.

Hodiny, které zdobí věž jsou přestavěné v 17. století hodinářem Petrem Neumannem.

Největší zvon v Čechách – Zikmund, je dílem Tomáše Jaroše z Brna, který ho zhotovil v roce 1549 a vyzdobil plastickými portréty Ferdinanda I. a Anny Jagellonské.

Na vyhlídkový renesanční ochoz vede pravotočivé kamenné schodiště s 287 schody, ze kterých mohou lidé nahlédnout do zvonových komor katedrály.

  Otevřeno Po-So Neděle
Letní turistická sezóna 1. duben – 31. říjen 9:00 – 17:00 12:00 – 17:00
Zimní turistická sezóna 1. listopad – 31. březen 9:00 – 16:00 12:00 – 16:00

Poslední možný vstup do katedrály je 20 minut před zavírací dobou.

Dovolujeme si upozornit všechny návštěvníky, že provoz katedrály podléhá bezpečnostnímu režimu sídla prezidenta republiky.

Návštěvní provoz katedrály může být proto omezen i v době běžných otevíracích hodin.


Fotografie a videa

Pražský Hrad

prazsky-hrad-4.jpg
Pražský hrad je nejnavštěvovanější českou památkou a svou rozlohou se řadí k největším hradním komplexům na světě – rozkládá se na ploše téměř 70 tisíc metrů čtverečních. Patří mezi symboly české státnosti a je sídlem prezidenta České republiky. Jeho architektura je výjimečně rozmanitá. Vedle románské baziliky se zde nachází stavby gotické, renesanční i klasicistní. Areál hradu je místem, na kterém se odehrávají významné kulturní a společenské akce.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz