Sportovní areál Harrachov

Harrachov, 512 46, Harrachov, Tel.: +420 481 529 353, areal@harrachov.cz
Harrachov/Sport - Harrachov




Harrachov je situován v západní části Krkonoš na rozhraní s Jizerskými horami v údolí řeky Mumlavy. Nadmořská výška 680m (u kostela) není nijak ohromující, ale přesto je v Harrachově půl roku chladno a půl roku zima.

Pro skoky na lyžích je jako jediný v České republice vybaven kompletní sestavou osmi skokanských můstků. Od nejmenšího s 8 metrovým kritickým bodem pro 5ti-leté děti, až po mamutí můstek K185, který umožňuje lety do vzdálenosti přes dvěstě metru, pro opravdové vrcholové sportovce a odvážlivce.

Pro ubytovací služby má Harrachov k dispozici více jak 6.000 lůžek různých kategorií od hotelů přes pensiony až po ubytováni v soukromí, více jak 60 hotelů a restaurací zajišťují gastronomické služby. Harrachov nabízí mimo zimní sporty řadu dalších pohybových i kulturních aktivit.

K zhlédnutí je i muzeum sportu o sportovním dění v Harrachově, muzeum skla s historickou sbírkou výrobků zdejší sklárny. Návštěvu lze propojit s prohlídkou výroby skla ve zdejší huti a nově i s prohlídkou začátkem roku 2002 otevřeného pivovaru a samozřejmě s ochutnávkou produktů.

Přes převažující zimní nabídku nezklame Harrachov své návštěvníky jistě ani v létě. Velká nabídka turistických a cykloturistických výletů do Krkonoš a Jizerských hor včetně jejich polských částí je velice lákavá. Nově otevřené turistické hraniční přechody u Vosecké boudy a na Mýtinách velice usnadnily plánování krásných do té doby nerealizovatelných výletů.

Kopce můžete zdolat i pomocí lanovky. Lanovka vyjede na Čertovu horu (doprava kol je zdarma) a pak se může jet různými trasami dolů s kopce. Letní koupání je taky možné, ale v horských bystřinách a i v koupališti je po většinu času koupání jen pro otužilé.

Harrachov může nabídnout řadu sjezdových tratí s umělým zasněžováním s Čertovy hory různých obtížností, s dvěma čtyřsedačkovými lanovkami až na vrchol, mnoho kilometrů udržovaných běžeckých tratí a cest až na hřebeny Krkonoš, řadu cvičných prostorů pro lyžařské začátečníky a děti, mnoho lyžařských škol se zkušenými učiteli lyžování, mnoho půjčoven sportovního nářadí a podobně.

Do Čertovy hory se spouštějí celkem čtyři sjezdovky různých obtížností. Tři sjezdovky ( Černá, Modrá, Červená I. ) končí u lanové dráhy Alfa na Rýžovišti.

Do centra města, k lanovce Delta, pak můžete sjet po sjezdovce Červená II. Červená II. ve své spodní časti přechází do mírného profilu a proto je vhodná pro děti, začátečníky a méně zdatné lyžaře.

Propojení sjezdovky Červená II. v centru se sjezdovkami v Rýžovišti je realizováno 50-ti metrovou propojkou na vrchlu Čertovy hory.

Na všech sjezdovkách je vybudován zasněžovací systém.

Asi 200m od lanové dráhy Delta směrem k areálu velkých můstků se nachází LV Doplik. LV Doplik je umístěn na nejmírnější, spodní části sjezdovky Červené II, a proto je vhodný hlavně pro začátečníky, děti nebo pro méně zdatné lyžaře.

Další lanovkou v Harrachově je lanovka Můstky. Ta slouží k přepravě skokanů a techniků na nájezdové věže můstků v době závodů.

Večerní lyžování je provozováno na LV Doplik. Večerní lyžování v provozu od soboty 31.1.2015.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz