Jaromír Nohavica


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Hudební skladatel, písničkář, libretista a muzikant Jaromír Nohavica se narodil 7. 6. 1953 v Ostravě. V rodném městě vystudoval střední školu, v Brně následně střední knihovnickou. Hře na kytaru, na housle, na flétnu i na tahací harmoniku se naučil sám. Jeho písňovou tvorbu výrazně ovlivňuje prostředí rodného kraje, zejména samotná Ostrava a nedaleký Český Těšín, kde Nohavica žil mezi lety 1978 a 1999. Začínal jako textař, v 60. letech spolupracoval s kapelami Atlantis a Noe, později s kapelou Majestic, s Českým rozhlasem Ostrava, Těšínským divadlem či se zpěváky Petrem Němcem, Věrou Špinarovou a Marií Rottrovou.


První samostatný koncert se v ostravské Porubě uskutečnil roku 1982 v podstatě náhodou.Už v roce 1983 jej však diváci na festivalu Porta zvolili nejvýraznější osobností českého folku, k čemuž zřejmě přispěly také odvážné texty jeho vlastních písní. V roce 1985 již z politických důvodů na Portě nesměl vystoupit.

V roce 1987 se dostal do první desítky zpěváků v anketě Zlatý slavík, přestože se záznamy z jeho vystoupení šířily pouze ilegálně. V roce 1988 vyšlo jeho první sólové album Darmoděj, o rok později deska Osmá barva duhy a o další rok později deska V tom roce pitomém.

Prvním studiovým projektem se stalo Mikimauzoleum (1993), následovala další alba, například Divné století, Tři čuníci, Moje smutné srdce, Babylon, Ikarus, Tak mě tu máš, několik výběrových desek se staršími písněmi a online album Pražská pálená. V roce 2002 ztvárnil ve fiktivním dokumentu Petra Zelenky Rok ďábla jednu z hlavních rolí (a spolu se skupinou Čechomor a s Karlem Holasem získal za stejnojmenný film Českého lva v kategorii Hudba).

Postupně se stal jedním z nejpopulárnějších tuzemských zpěváků. V roce 2004 byl zařazen do Síně slávy v hudební anketě Anděl, v roce 2009 získal cenu Anděl v kategorii nejprodávanější album a o rok později se stal vítězem ankety Anděl jako zpěvák dvacetiletí.

Jaromír Nohavica se věnuje také překladatelství, známé jsou zejména jeho překlady Mozartových oper (za Cosi fan tutte obdržel Cenu Sazky a Divadelních novin) a písní Vladimira Vysockého a Bulata Okudžavy.



Mahenovo divadlo – Národní divadlo Brno

mahenovo-divadlo.jpg
Mahenovo divadlo je spolu s Janáčkovým divadlem a divadlem Reduta součástí Národního divadla Brno. Najdete jej na Malinovského náměstí u stejnojmenné zastávky MHD. Stojí kousek od hlavního vlakového nádraží, přibližně v půlce cesty od nádraží k Janáčkovu divadlu. Specializuje se na činohru, disponuje svým vlastním uměleckým souborem, který zajišťuje pestrý program pro diváky všech věkových kategorií.
Mapa - Mahenovo divadlo – Národní divadlo Brno

Malinovského náměstí, 602 00, Brno

Telefon: +420 542 158 111
E-mail: info@ndbrno.cz
Web: www.ndbrno.cz/o-divadle/mahenovo-divadlo

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz