Víš přece, že neslyším, když teče voda


Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
15.6.2016 19:00 Divadlo U Hasičů Vstupenky

Tři příběhy (Poznání šokem, Stopy holubic, Já jsem Herbert) jsou velice směšné, ale na druhou stranu velice lidské. V jistých obměnách mohou potkat každého z nás. První z nich - je o zdrcující touze uplatnit se, zviditelnit se, dosáhnout úspěchu stůj co stůj. Druhá je o tom, jak veškeré vžité představy o “posvátném svazku manželském” mizí, jakmile více než zralému muži přeběhne přes cestu mladá žena. V třetí uvidíte dialog starých manželů, jimž se vzpomínky na minulý život a lidé, s nimiž měli co dělat, pletou až k absurditě. Všechny ty postavy pojednal autor s bujarým humorem, ale současně s láskou; smějeme se jim, ale nevysmíváme, protože nás současně dojímají a cítíme k nim sympatii - mnozí možná i empatii.


Délka představení s přestávkou: 135 minut

Když roku 1967 došlo na Broadwayi k premiéře veselohry "Víš přece, že neslyším, když teče voda", patřil již její autor, Robert Anderson, hezkou řádku let k nejpřednějším a nejpopulárnějším americkým dramatikům. Měl za sebou několik úspěšných her (Čaj a sympatie, Tichá noc, osamělá noc, Nikdy jsem svému otci nezazpíval atd.). Kromě toho psal pro rozhlas, pro televizi anapsal několik filmových scénářů. Jeden z nich, byl odměněn Oscarem. Dva roky po premiéře v New Yorku uvedla Andersonovu hru tehdejší Městská divadla pražská v Divadle ABC, kde patřila rovněž k nejúspěšnějším inscenacím. V té době už dosáhlo broadwayské provedení přes tisíc repríz a hra se hrála téměř ve všech evropských a několika jihoamerických státech. Tehdy, u příležitosti pražské premiéry, jsme autorovi poslali několik otázek. Jedna z nich zněla: „Pracujete pro film, televizi, rozhlas a divadlo. Který žánr je vám nejbližší?“ Odpověděl: „Nejraději píšu pro divadlo. Domnívám se, že lidé mají ze hry s živými herci daleko víc, než v kině nebo v televizi. V divadle, mají diváci mnohem hlubší pocit sounáležitosti. V živém divadle z nás první salva smíchu udělá jednu rodinu a tento pocit pospolitosti v nás trvá, ještě když z divadla vycházíme...“

Ota Ornest

Autor: Robert Anderson

Režie: Pavel Háša

Hudba: Petr Mandel

Scéna: Milan Čech

Překlad: Marie Horská, Ota Ornest

Technická spolupráce: Luboš Loubal

Poznání šokem

Herb Miller: Petr Nárožný

Jack Barnstable: Jiří Ptáčník

Richard Pawling: Václav Vydra

Dorothy: Dana Morávková, Eva Janoušková

 

Stopy Holubic

Harrieta: Naďa Konvalinková

George: Jiří Ptáčník

Jill: Dana Morávková, Eva Janoušková

Prodavač: Václav Vydra

 

Já jsem Herbert

Herbert: Petr Nárožný

Muriel: Květa Fialová, Libuše Švormová


Fotografie a videa

Divadlo U Hasičů

divadlo-u-hasicu-1-2.jpg
Divadlo U hasičů nabízí nejen oblíbená představení a koncerty, prostory si je možné také pronajmout pro firemní večery s představením a rautem. Stálý repertoár divadla obsahuje desítky her pro dospělé od známých domácích i zahraničních autorů, dětského diváka určitě zaujme některá z pohádek, ať už klasická, nebo moderní.
Mapa - Divadlo U Hasičů

Římská, 120 00, Praha 2

Telefon: +420 222 518 716
E-mail: info@divadlouhasicu.net
Web: http://www.divadlouhasicu.net

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz