Větrný mlýn Ruprechtov

683 04, Ruprechtov, Tel.: +420 739 883 277, mlyn.ruprechtov@seznam.cz
Ruprechtov/Památky - Ruprechtov




Větrný mlýn Ruprechtov

ruprechtov-1.JPG
Větrný mlýn v Ruprechtově je jedinečná stavba především typem své větrné turbíny. Tento typ se totiž používá a používal především v Americe. V Evropě je tato tzv. Halladayova turbína ojedinělá. Otáčí ve výšce 16 metrů nad zemí, má průměr 10 metrů a váží dvě tuny. V roce 2013 se připravovaly podklady pro zapsání této stavby na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Mlýn byl postaven v roce 1873 jako klasický mlýn holandského typu, s větrným kolem o čtyřech lopatách a s otočnou střechou.

Po větrné smršti původní majitel a stavitel mlýna Cyril Wagner instaloval místo klasického větrného kola tzv. Halladayovu turbínu, nazvanou podle svého vynálezce a konstruktéra, amerického farmáře Daniela Halladaye. Kolo turbíny je tvořeno věncem stavitelných žaluzií neboli lopatek, ovladatelných táhly, umožňujícími vhodný náklon ve směru větru i automaticky. Kolo udržuje ve správném směru dvojité kormidlo. Turbína se dnes otáčí ve výšce 16 m nad zemí, má průměr 10 m a váží asi 2 tuny. Mlýn s Halladayovou turbínou je ojedinělý nejen u nás, ale i v Evropě.

  Otvírací dny Čas
Květen - Září Zzavřeno (možnost týdenního ubytování)
Říjen So+Ne 14:00 - 17:00
Říjen - Duben   Na objednání (skupiny min. 10 osob)



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz