Pavel Vančura


Operní pěvec Pavel Vančura má za sebou mnoho desítek rolí. Vše, co v minulosti dělal pro operu, považuje za přirozenou cestu. Vančura patří k předním sólistům liberecké opery, věnuje se však i koncertnímu zpěvu. Příkladná práce a kultivování vrozených dispozic ho přivedly od menších rolí až k velkým postavám Mefista či Dalanda. Za roli Marbuela v opeře Antonína Dvořáka Čert a Káča získal Pavel Vančura Cenu Thálie 2009. Slavnostní předání proběhlo v přímém přenosu České televize 20. března. Jak se dá předpokládat, Pavel Vančura má krásně znějící hlas, i když hovoří. Jeho hlas je navíc hluboký a velmi silný, rezonující.

Pavel Vančura studoval zpěv soukromě u prof. Jevdokimovové v Havlíčkově Brodě, později u prof. Tučka v Praze. V roce 1995 byl přijat do angažmá opery Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Od té doby nastudoval bezmála sedmdesát operních rolí českého a světového repertoáru na domácí i jiných scénách.

K českým rolím, které vytvořil, patří např. opery Hrabě v Jakobínu, Bonifác v Tajemství, Kecal v Prodané nevěstě, Vodník v Rusalce, Revírník v Janáčkově Lišce Bystroušce, Marbuel v Dvořákově opeře Čert a Káča.

Ze světového repertoáru jsou to např. Zachariáš v opeře Nabucco, Escamillo v Carmen, Mefisto – Faust a Markétka, Pimen – Boris Godunov, Dulcamara – Nápoj lásky, Gremin – Evžen Oněgin, Leporello – Don Giovanni, Sarastro – Kouzelná flétna. Vystupuje pravidelně v zahraničí, a to v Německu, ve Francii, ve Španělsku či v Itálii na operních i koncertních podiích.

Dlouhou dobu úzce spolupracuje s jedním z našich nejlepších současných autorů duchovní hudby, varhaníkem a dirigentem Milošem Bokem, na jehož nahrávkách se pravidelně objevuje. Působil i v pražském nastudování muzikálu Cats, a je držitelem Ceny Thálie za rok 2009. V minulých letech bylo možno jej velmi často vidět na operní scéně v Plzni.

2009 - držitel Ceny Thálie 2009 za operu



Fotografie a videa

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz