Jan Šťáva

Datum narození: 1988 / Místo narození: Brno

Jan Šťáva studuje zpěv od dětství pod vedením své matky, učitelky zpěvu a operní pěvkyně Zdeňky Rybecké. Od roku 2010 je členem sólového ansámblu Janáčkovy opery v Brně. Spolupracoval s orchestry, jako jsou Orchestre National de Lyon, Beethoven Orchester Bonn, Pražská komorní filharmonie, Janáčkova filharmonie Ostrava aj. Pravidelně hostuje v pražském Národním divadle v rolích jako Leporello (Don Giovanni), Figaro (Figarova svatba) nebo Osmin (Únos ze serailu), a je stálým hostem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě (Kecal v Prodané nevěstě).

Jako sólista koncertně vystoupil s několika orchestrálními tělesy, jako např. Czech Virtuosi, Filharmonie Brno, Pražská komorní filharmonie, Slovenská filharmonie aj.

V roce 2007 se zúčastnil mistrovských pěveckých kurzů argentinského tenoristy José Cury ve francouzské Nancy, kde získal cenu Grand prix a možnost spolupráce s Opera National de Lorraine v Nancy (Mozartův Idomeneo v roce 2009 a Pucciniho Vlaštovka v roce 2012).

Externě spolupracuje s Moravským divadlem Olomouc (Podesta v Rossiniho Strace zlodějce), od sezony 2010/2011 také s Moravskoslezským divadlem Ostrava, kde zpívá Kecala ve Smetanově Prodané nevěstě.

Po dvouleté externí spolupráci s Národním divadlem Brno (v rolích jako Nikitič v Musorgského Borisi Godunovovi, Stařec mládí v Juliettě B. Martinů a dalších), dostal nabídku k částečnému úvazku v sólovém ansámblu od ledna 2010, kde do konce sezony nově nastudoval Krále ve Verdiho Aidě a Alidora v Rossiniho Popelce.

Jan Šťáva se narodil r. 1988 v Brně. Zpěv studuje od dětství pod vedením své matky - učitelky zpěvu a operní pěvkyně Zdeňky Rybecké. V roce 1999 byl přijat na gymnázium P. Křížkovského s uměleckou profilací v Brně.

Během působení na tomto gymnáziu zvítězil v několika pěveckých soutěžích (mj. Pražský pěvec, Duškova soutěž). V roce 2006 natočil své první CD – Biblické písně Antonína Dvořáka a černošské spirituály.

V roce 2007 byl přijat na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně. V Komorní opeře JAMU hostuje od roku 2003. Zde nastudoval již řadu rolí, jako například Figaro a Bartolo v Mozartově Figarově svatbě, Peachum v Žebrácké opeře B. Brittena, Farář v Janáčkových Příhodách lišky Bystroušky a Stárek v Její pastorkyni, Ženich ve Svatebních košilích B. Martinů, Maestro v Salieriho opeře Prima la musica poi le parole, titulní role v Pauerově Žvanivém slimejši, Geronimo v Cimarosově Tajném manželství aj.

2007 - Grand prix a možnost spolupráce s Opera National de Lorraine v Nancy



Fotografie a videa

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz