Třebechovické muzeum Betlémů

Masarykovo náměstí, 503 46, Třebechovice pod Orebem, Tel.: +420 724 931 858, info@betlem.cz
Třebechovice pod Orebem/Muzea / Galerie - Třebechovice pod Orebem




Třebechovické muzeum Betlémů

betlamy.jpg
Třebechovické muzeum betlémů je jak již název napovídá místem, kde lze spatřit tyto umělecké výtvory v plné kráse. Nejcennějším exponátem je tzv. Proboštův mechanizovaný betlém z roku , který byl koncem devadesátých let prohlášen za národní kulturní památku. Muzeum je ojedinělé svou sbírkou, která čítá více jak 300 betlémů. Ojedinělé je nejen v České republcie, ale svým obsahem a velikostí i v zahraničí.
Mapa - Třebechovické muzeum Betlémů

Masarykovo náměstí, 503 46, Třebechovice pod Orebem

Telefon: +420 724 931 858
E-mail: info@betlem.cz
Web: http://www.betlem.cz/


Vydejte se na návštěvu Muzea betlémů v Třebechovicích pod Orebem, kde na Vás celoročně dýchne vánoční atmosféra. Během individuální prohlídky zhlédnete Proboštův mechanický betlém včetně jeho unikátního dřevěného mechanismu, výstavu betlémů z různých materiálů a oblastí České republiky, a také prodejní obchod, ve kterém si můžete na památku zakoupit různé druhy betlémů.

Národní kulturní památka Třebechovický Proboštův betlém představuje unikátní mechanický dřevěný lidový betlém z 19. století. Má více než 2000 figur, z toho 400 pohyblivých. V muzeu jsou i desítky další betlémů z České a Slovenské republiky.

Nejcennějším a nejobdivovanějším betlémem  je bezesporu unikátní mechanický betlém lidových řezbářů Josefa Probošta, Josefa Kapuciána a autora mechanismu Josefa Frimla.

Třebechovický Proboštův betlém je jediným betlémem v České republice prohlášeným za národní kulturní památku (v roce 1999). Celý betlém včetně mechanismu byl vytvořen ze dřeva před více než sto lety. Na ploše 6,9 x 1,9 x 2,2 metry se nachází více než 2 000 vyřezávaných dílů.

Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ne
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: v němčině, angličtině, francouzštině, italštině, španělštině, ruštině, polštině a japonštině
Popisky v jiném jazyce: ne
Jazyk popisků: Angličtina.
Poslední návštěva: 15.30
Doba prohlídky: 45 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ne
WC: ano
Služby: Prodej vstupenek na kulturní akce, internetový obchod zaměřený na betlémy, středisko místní kultury, informační a turistické centrum.
  Otvírací dny Čas
celoročně Út - Ne 9:00 - 16:00
Třebechovické muzeum betlémů 20 - 130 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz