Štáflova chalupa

B. Kobzinové, 580 01, Havlíčkův Brod, Tel.: +420 604 130 962, antikhb@seznam.cz
Havlíčkův Brod/Muzea / Galerie - Havlíčkův Brod




Pozdně středověká chalupa venkovského typu, která patří k nejstarším dochovaným objektům těchto tradičních staveb, dnes č.p.2015, stojí asi 200m nad horním koncem náměstí, přes silnic naproti okresnímu soudu Havlíčkův Brod. Nejstarší část stavení pochází z 16.století a v roce 1999 prošlo celkovou rekonstrukcí. Od 4.2.2002 je zde antikvariát s pravidelnou otevírací dobou.

Dům, jehož nejstarší části jsou datovány do 16. století se nachází nad centrem města Havlíčkův Brod v ulici Barbory Konzinové. V roubeném jádru stavby byla objevena starobylá dymná jizba s horním větracím otvorem pro odchod kouře, která dům zařadila do skupiny nejstarších dochovaných staveb středověké tradice.

Jméno dostala chalupa podle rodu, který ji zdědil. Tento rod se ve zdejším kraji dostal do podvědomí zejména díky uměleckým dílům malíře Arnošta Štáfla a grafika Otakara Štáfla. Ve Štáflově chalupě jsou i další pozoruhodnosti. K vidění je například povalový strop nebo černá kuchyně.

Na kulturní tradici rodu Štáflů je navázáno od roku 2002. Tehdy zde začal být provozován antikvariát s pravidelnou otevírací dobou. Objekt je tedy běžně přístupný veřejnosti. Provozovatelé antikvariátu nakupují a prodávají staré knihy, obrazy, grafiku či pohledy a každý měsíc, v již zmíněné dymné jizbě, pořádají výstavy. Během nich jsou vystavována díla fotografů a výtvarníků, kteří mají vztah ke zdejšímu regionu. V antikvariátu jsou také kromě knih prodávány výrobky, které vytvořili místní lidé a jež se vztahují k folkloru. Zakoupit je tak možné proutěné košíky, píšťalky z bezu, výrobky z kůry a dřeva nebo látkové panenky.

Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ano
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: Angličtina, němčina.
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 16.30 hod.
Doba prohlídky: 60 min.
Počet návštěvníků pro průvodce: 3
Počet návštěvníků pro vstup: 1
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas
Leden - prosinec Po - Út 10:00 - 17:00
  St - Pá 12:00 - 17:00
  So 9:00 - 12:00

Pozn.: V jiném termínu po telefonické dohodě.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz