Šrámkův statek

Piletická, 500 03, Piletice, Tel.: +420 495 512 542, milan.pavlis@adalbertinum.cz
Piletice/Muzea / Galerie - Piletice




Šrámkův statek

sramkuv-statek.jpg
Šrámkův statek v Pileticích je památkově chráněným areálem se vzácnými objekty. Vznik staveb se datuje do počátku 19. století. Ojedinělou architekturu ve zdejším kraji reprezentuje dvoupatrové obytné stavení s pavlačí. V areálu se konají folkloristické slavnosti, přehlídky uměleckých řemesel nebo soukromé svatební slavnosti. Návštěvníkům je k dispozici stylová hospůdka, výstavní prostory a pobočka Městské knihovny.
Mapa - Šrámkův statek

Piletická, 500 03, Piletice

Telefon: +420 495 512 542
E-mail: milan.pavlis@adalbertinum.cz
Web: http://www.sramkuvstatek.cz/


Skanzen tvoří roubená obytná budova, roubená stodola, kamenná brána a ostatní hospodářské budovy. Jedná se o jednu z mála zachovaných staveb lidové architektury z počátku 19. století, které se na Královéhradecku dochovaly.

Ve skanzenu se pravidelně konají folklórní slavnosti, výstavy, jarmarky, přehlídky tradičních řemesel a společenské akce s doprovodným programem. Součástí areálu jsou zkušebny folklorních souborů, pobočka Městské knihovny a stylová restaurace.

Restaurace na Šrámkově statku nabízí útulné venkovní posezení v příjemném prostředí s výhledem na dobové roubené stavení. Jako součást několika cyklostezek se nabízí jako ideální zastávka cykloturistům na jejich cestách.

Výstava etnografická

Expozice historických artefaktů, zařizovacích, hospodářských a řemeslnických předmětů z přelomu 19. a 20. století. Kolekce těchto dobových a stylových předmětů vznikla z darů občanů regionu, kteří je věnovali, aby tak pomohli přiblížit návštěvníkům poznání o životě našich předků. Výstava je umístěna v přízemních prostorách roubenky.

Výstava obrazů polských malířů

Výstava krajinomaleb, zátiší a portrétů polských malířů z partnerského města Walbřich a okolního regionu. Expozice nabídne na 60 originálních prací význačných polských výtvarníků v čele s díly Stanislawa Bialowsa.

  Otvírací dny Čas

Červenec - Srpen

15:00 - 18:30

Červenec - Srpen

So + Ne 10:00 - 18:00

Pozn.: V průběhu týdne lze prohlídku objednat pro organizované skupiny.

Vstupné na Šrámkův statek 20 - 30 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz