Lukáš Jurek

Datum narození: 3.3.1972 / Místo narození: Benešov, Československo (dnešní Česká republika)

Lukáš Jurek se narodil v roce 1972 v Benešově v rodině místního faráře jako jedno ze čtyř dětí. Po valašské babičce, která horovala pro ochotnické divadlo, pravděpodobně podědil herecké geny. Nejprve se vyučil automechanikem a jezdil kamionem. Současně si doplňoval středoškolské vzdělání na sociálně právní akademii. Dnes se ani pořádně neví, zda to byla sudba nebo náhoda, která jej zavála do dramatického kroužku Dany Hlaváčové.

Lukáš Jurek se narodil  v roce 1972 v Benešově v rodině místního faráře jako jedno ze čtyř dětí. Po valašské babičce, která horovala pro ochotnické divadlo, pravděpodobně podědil herecké geny. Nejprve se vyučil automechanikem a jezdil kamionem. Současně si doplňoval středoškolské vzdělání na sociálně právní akademii. Dnes se ani pořádně neví, zda to byla sudba nebo náhoda, která jej zavála do dramatického kroužku Dany Hlaváčové.

Postupně se přiklonil k názoru, že by to mohlo být zajímavé, stát se hercem a současně jej přesvědčovali i kamarádi z dramatického kroužku, a tak se připravoval ke zkouškám na DAMU. Byl přijat, i když už měl 24 roků a jako student musel absolvovat všechno dobré i špatné s mladšími kolegy studenty.

Ještě na škole měl možnost hostovat v Národním v Národním divadle v Praze v představení Antonius a Kleopatra a ve Stavovském divadle v Marii Stuartovně. Hrál po boku Borise Rösnera, svého učitele z DAMU, který hrál Antonia. Po absolutoriu na DAMU jako činoherní herec plných šest let prožil s herci ze Středočeského divadla Kladno. Zahrál si takřka ve čtyřiceti rolích a nejvýznamnější byla role Merkucia v Romeu a Julii a role Jana ve hře J. Barče Ivana Matka.

Na konci tohoto angažmá si zahrál Jeana ve Strindbergově Slečně Juliii. Od roku 2006 je v angažmá Městských divadel pražských a je plně herecky vytížen - Stiva Oblonskij v Anně Karenině, Richard Mason v Janě Eyerové, Leonard v Dobře rozehrané partii, Dr. Richardson ve hře Prolomit vlny aj.

Nehrál jen v divadle, ale vyzkoušel si i dabing – ve filmech: Patriot /2000/, Gejša /2000/, Ztracený poklad Aztéků /2001/, Zelené peklo /2003/, Mejdan v Las Vegas /2008/, Vánoční koleda /2009/ a v seriálech - Kriminálka Las Vegas /2006/, Hvězdná brána: Atlantida /2008-2009/, Batman - Odvážný hrdina /2009/, Ztraceni /2010/.

Zahrál si ve dvou německých filmových produkcích – Višňová královna a Pražské květy. Také dostal prostor v televizních seriálech - Poslední sezóna /2006, rež. Hynek Bočan/, Proč bychom se netopili /2008, rež. Petr Nikolaev/, Kriminálka Anděl /2008, rež. Robert Švéda/.

  • 2014 - Na druhý pohled (TV film)
  • 2013 - Cirkus Bukowsky (TV seriál)
  • 2012 - Nějak se to zvrtlo (divadelní záznam)
  • 2010 - Dokonalý svět (TV seriál)
  • 2009 - Proč bychom se netopili (TV seriál)
  • 2008 - Kriminálka Anděl (TV seriál)
  • 2007 - Trapasy (TV seriál)
  • 2006 - Hranice (studentský film)
  • 1998 - Rozloučení (TV film)

TV pořady:

  • 2008 - Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz