Severočeské muzeum v Liberci

Masarykova, 460 01, Liberec, Tel.: +420 485 246 111, muzeumlb@muzeumlb.cz
Liberec/Muzea / Galerie - Liberec




Severočeské muzeum zahrnuje kromě bohaté knihovny tři sbírková oddělení: přírodovědecké, historické (s archeologií), uměleckohistorické.

Severočeské muzeum v Liberci patří mezi největší muzea v České republice. Založeno bylo v roce 1873 jako uměleckoprůmyslové muzeum a v českých zemích je nejstarším muzeem tohoto typu. Již v prvních letech své existence se podařilo shromáždit mimořádně bohaté sbírky prakticky ze všech zájmových oborů z vyspělých evropských zemí a zčásti také z Předního a Dálného východu.

S ohledem na místní tradice severních Čech však největší pozornost patřila sklu a textilu. Zásluhou četných darů a pravidelných nákupů v aukčních domech a u významných starožitníků v celé Evropě se sbírkové fondy rozrůstaly natolik rychle, že si ještě v závěru 19. století vyžádaly po několikerém stěhování vlastní budovu.

Ta byla postavena v letech 1897-1898 podle návrhu prof. Ohmanna z Prahy v romanticko-historizujícím stylu. Po stavební stránce propojuje typy sakrální a palácové architektury. Monumentální komplex doplňují replika renesanční věže liberecké radnice a přístavba tzv. měšťanského domu, připomínajícího původní měšťanskou zástavbu z konce 18. století.

K dalšímu významnému rozšíření sbírek došlo v roce 1904, kdy muzeum získalo okolo 2 500 uměleckých děl z pozůstalosti čestného kurátora a štědrého mecenáše barona Heinricha Liebiega, významného libereckého průmyslníka. Od vzniku samostatného státu v roce 1918 až do II. světové války mělo muzeum stejný charakter.

Po II. světové válce byly v rámci reorganizace k muzeu přičleněny regionální sbírky ze zrušeného Vlastivědného muzea a Přírodovědného muzea v Liberci.

EXPOZICE UŽITÉHO UMĚNÍ
zahrnuje v chronologickém přehledu vývoj evropského užitého umění od starověku do současnosti. Nevšedně bohatý soubor uměleckých předmětů ze sbírkových fondů skla, keramiky, porcelánu, textilu, tapiserií, nábytku, dřevořezeb, hodin, starých tisků, šperků, ušlechtilých i obecných kovů a dalších oborů nabízí vedle estetického zážitku rovněž zprostředkovanou informaci o proměnách výtvarných slohů v průběhu staletí.

EXPOZICE PŘÍRODY LIBERECKA
přibližuje živou i neživou přírodu Libereckého kraje. Největší část je věnována Jizerským horám, další sekce seznámí návštěvníky s přírodou Ještědského hřbetu, Frýdlantska a Českého ráje; opomenuta zde není ani příroda silně ovlivněná člověkem. Textové a fotografické výstavní panely jsou doplněny řadou malých dioramat s množstvím rostlin i živočichů. Expozici dominují dvě unikátní dioramata věrně zobrazující prostředí bučiny a rybníku i s jejich typickými obyvateli.

EXPOZICE MECHANICKÝCH HUDEBNÍCH AUTOMATŮ
představuje široké veřejnosti soubor samočinně hudbu (re)produkujících přístrojů a zařízení, které zaujmou především řemeslným zpracováním a nápaditostí dávno již zapomenutých technických řešení. Většina vystavených exponátů je plně funkční a jejich spouštěcí mechanismy jsou přístupné veřejnosti. Exponáty lze tedy obdivovat nejen zrakem, ale i sluchem. Výuková část je doplněna řadou interaktivních modelů pro snadné pochopení základních principů mechanismů, které se zpravidla skrývají ve skříni automatofonu. Z vystavených exponátů jmenujme například pianoly (vyrobené v Liberci a blízkém okolí), dále pak orchestriony, polyfony, malé hřebíčkové strojky, intony a flašinety.

UMĚLECKÝ PLAKÁT
zastoupen v samostatné expozici výběrem děl českých a s regionem spjatých autorů reprezentující rozmanitou škálu výtvarných názorů, námětů a stylů od konce 19. st. do r. 1945.

Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ne
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: Aj, Nj
Popisky v jiném jazyce: ne
Suvenýry: ano
Občerstvení: ano
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ano
WC: ano

Celoročně Otvírací dny Čas
  Út, Čt–Ne 9:00 - 17:00
  St 9:00 - 18:00
Vstupné 20 - 120 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz