Vladimír Kratina

Datum narození: 25.2.1952 / Místo narození: Praha, Československo

Vladimír Kratina je pražský rodák a český herec, zpěvák, písničkář a producent. Po absolvování gymnázia se vyučil fotografem, poté šel studovat na pražskou DAMU, kterou absolvoval v roce 1975. Zahrál si v řadě známých divadelních scén jako je ústecké Činoherní studio, pražská Ypsilonka, Činoherní klub, hostoval i v Národním divadle. Jedná se však také o výrazného a originálního folkového a country zpěváka i písničkáře. V roce 2008 vystupoval v 3. sérii televizní taneční soutěže StarDance ...když hvězdy tančí.

Mužný zjev Vladimíra Kratiny jej předurčil k rolím drsných a statných chlapů, takové postavy ztvárňoval nejen na jevišti, ale také před kamerou. Uplatnil se v klasickém (Hamlet, Návrat na kruhy své) i v moderním repertoáru (Obsluhoval jsem anglického krále). Po roce 1999, kdy odešel z Činoherního klubu, začal se Kratina věnovat podnikání v umělecké oblasti, mimo jiné produkoval muzikál na ledě Mrazík. Po čase se ale začal vracet před filmovou kameru, pohostinsky také hraje na různých divadelních scénách.

Do filmu vstoupil Kratina ještě za studií na DAMU, kdy hrál menší roli mladého inženýra v psychologickém dramatu HŘIŠTĚ (1975). Po několika dalších menších rolích zaujal hlavní postavou Tadeáše Falka v syrovém filmu KŘEHKÉ VZTAHY (1979) režiséra Juraje Herze. Za tento film dostal Kratina také dvě ceny na domácích festivalech. Naopak, další hlavní role dělnického vůdce Jožky Juříka ve filmu DĚTI ZÍTŘKŮ (1980) spadá do propagandistické tvorby normalizační ideologie. Z této doby si jej můžeme spíše připomínat rolí traktoristy Drtikola v dětském snímku PRÁZDNINY PRO PSA (1980).Mezi další větší herecké úkoly Vladimíra Kratiny patří slovenský film MŔTVI UČIA ŽIVÝCH (1983) nebo EVO, VDEJ SE! (1983). Za zmínku stojí také další hlavní role ve filmu VŠECHNO NEBO NIC (1984), v němž se po několika letech vrátil ke spolupráci s režisérem Š. Skalským.

Od té doby ale velkých příležitostí ubývalo, úbytek rolí ve filmu si ale Kratina začal vynahrazovat zvýšenou frekvencí práce pro televizi, kde hrál v inscenacích, pohádkách a také seriálech. Zatím naposledy se ve filmu objevil v roli otce ve snímku TROFEJ (2007), v televizi jsme jej v poslední době mohli vidět v seriálech MÍSTO V ŽIVOTĚ (2006) nebo SOUKROMÉ PASTI (2008), diskutabilní popularitu mu přinesla také poměrně velká role v seriálu LETIŠTĚ (2006).Vladimír Kratina je podruhé ženatý, jeho první manželkou byla krátce Šimona Součková (*1950), loutkoherečka. Z obou manželství má tři dcery.

(zdroj: CSFD.cz, autor: Pavel "argenson" Vlach)



Fotografie a videa

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz