Prachatické muzeum

Velké náměstí, 383 01, Prachatice, muzeum@pracha­tickemuzeum.cz
Prachatice/Muzea / Galerie - Prachatice




Prachatické muzeum bylo založeno roku 1904 z iniciativy muzejního spolku.  Muzeum bylo však dříve umístěno v přízemí budovy městské radnice. Roku 1946 získalo městské muzeum pro své potřeby dům Žďárských na Velkém náměstí, známý i pod názvem Sittrův dům. Jde o renesanční měšťanský dům s gotickým jádrem. Díky bohaté malířské výzdobě patří k nejkrásnějším domům v Prachaticích.

Jejím autorem je prachatický rodák, malíř Šebestián Hájek. Velmi zajímavá je tématika manýristických maleb na fasádě. Vedle alegorických postav Ctností ve výplních mezi okny a pod okny je zde především portrétní galerie českých panovníků, umístěná pod lunetovou římsou.

Pohled do historie města


Ve vitrínách jsou k vidění předměty každodenní potřeby, ale i výrobky prachatických závodů z druhé poloviny minulého století a mnohé další.

Životní pouť svatého Jana Nepomuka Neumanna

Expozice je věnována nejslavnějšímu prachatickému rodáku Janu Neupomuku Neumannovi (1811 - 1860), který se stal ve Filadelfii biskupem a v roce 1977 byl svatořečen.

Zlatá stezka - cesta bílého zlata


Představení Zlaté stezky jako významného a v mnohém nejvýraznějšího historického fenoménu Prachaticka i celé Šumavy.

Renesance – zlatý věk města


Šestnácté století se stalo pro Prachatice jako pro mnohá jiná města království zlatým věkem, v kterém se proměnily v kvetoucí a prosperující renesanční město. Po celých sto let byly součástí rožmberského dominia. To vše představeno ve velmi poutavé formě pomocí figurin a dobových exponátů.

Muzeum za císaře pána


Výstava vás vtáhne do atmosféry sklonku rakousko-uherské monarchie, doby, v které v roce 1904 muzeum v Prachaticích vzniklo a až do vypuknutí první světové války působilo.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ano
Výklad v jiném jazyce: Nj
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 30 min. před uzavřením
Doba prohlídky: 45 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas

Leden - Březen

Út - Pá 10:00 - 16:00
Duben - Květen
 Út - Pá  10:00 - 16:00
Červen - Září

Po

Út - Ne

10:00 - 17:00

9:00 - 17:00

Říjen - Prosinec  Zavřeno  

Pozn.: Mimo tyto uvedené otevírací hodiny je možné po předchozí domluvě muzeum otevřít i v jiných časech a termínech. Více informací o otevírací době o svátcích naleznete na webových stránkách muzea.

Stálé expozice 30 - 60 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz