The Plastic People Of the Universe


The Plastic People of the Universe (PPU) je pražská rocková kapela, která patřila mezi hlavní protagonisty československého hnutí undergroundu v letech 1968 až 1988 a inspirovala vznik mnoha dalších undergroundových kapel. Tato avantgardní skupina se v 70. a 80. letech ocitala nedobrovolně v opozici proti komunistickému režimu v Československu a vzhledem ke svému nekonformnímu vystupování často zažívala perzekuce a také věznění.

The Plastic People of the Universe (PPU) je pražská rocková kapela. Patřila mezi hlavní postavy pražského a československého hnutí undergroundu v letech 1968 až 1989. Tato avantgardní skupina se stavěla proti komunistickému režimu v Československu a vzhledem k tomu a ke svému nekonformnímu vystupování často zažívala perzekuce a také věznění. Texty jejich písní byly zpočátku básně, jejichž autorem byl Egon Bondy a později další undergroundoví básníci.

Baskytarista Milan Hlavsa založil skupinu, která byla ovlivněná například Frankem Zappou a skupinou Velvet Underground, v roce 1968. Český kunsthistorik a kritik Ivan Martin Jirous se stal jejím manažerem a uměleckým vedoucím a zastával tak podobnou úlohu jako měl Andy Warhol v případě Velvet Underground.

Za vlády šéfa Komunistické strany Československa soudruha Alexandra Dubčeka došlo k uvolnění totalitního sevření moci, zvané Pražské jaro. V srpnu ale sovětská armáda a další vojska Varšavské smlouvy obsadily Československo, aby odstranily Dubčeka a nastolily opět tvrdou linii komunismu - nastal proces normalizace. Ani ne měsíc po těchto událostech se zformovala skupina Plastic People of the Universe.

Nově sestavená komunistická vláda zamítla v roce 1970 udělit skupině licenci ke koncertování. Přesto v roce 1974 přijely tisíce studentů z Prahy do Českých Budějovic na jejich představení. Policie je však na koncert nepustila, několik studentů zatkla a ostatní poslala zpět do Prahy. „Plastici“ se stáhli do undergroundu až do změny režimu v roce 1989. Kolem nich se postupem času shromáždila velká část undergroundového kulturního hnutí.

V roce 1976 komunistická policie zatkla členy skupiny a postavila je před soud za „protistátní činnost“. Byli odsouzeni k odnětí svobody od 8 do 18 měsíců. Na protest proti jejich uvěznění podepsala řada lidí Chartu 77, na níž se významně podílel Václav Havel.

Přes problémy a konflikty s komunistickou mocí se Plastici necítili jako protirežimní aktivisté a tvrdili, že pouze chtěli svobodně hrát svou hudbu.

Formování kapely (1968–1970)

Skupinu založil v září 1968 mladý baskytarista Milan „Mejla“ Hlavsa, dalšími členy byli Michal Jernek (zpěv, klarinet), Jiří „Přemysl“ Števich (kytara) a Josef Brabec (bicí); o několik měsíců později byl Brabec nahrazen Pavlem Zemanem a ke skupině se přidal kytarista a klávesista Josef Janíček. Skupina si dala jméno podle písně Franka Zappy Plastic People.[2] Tvorba kapely v tomto období byla ovlivněná například Frankem Zappou, Captainem Beefheartem, či skupinou Velvet Underground. Texty jejich písní byly zpočátku vlastní básně (často v angličtině) či básně známých autorů (například Jiřího Koláře či Williama Blakea). Hudbu většiny písní skládal Hlavsa. Vystoupení kapely bylo často zvýrazněno vizuálními prostředky (kostýmy, kulisy, hořící ohně na pódiu a podobně). Manažerem a uměleckým vedoucím skupiny se stal český kunsthistorik a kritik Ivan „Magor“ Jirous a zastával tak podobnou úlohu, jako měl Andy Warhol v případě Velvet Underground.

Období normalizace a problémy s režimem (1970–1988)

V roce 1968 došlo k uvolnění totalitního sevření moci (Pražské jaro). V srpnu ale sovětská armáda a další vojska Varšavské smlouvy obsadily Československo, aby nastolily opět tvrdou linii komunismu – začal proces tzv. normalizace.

Normalizace se nevyhnula ani kultuře - jiná než režimem podporovaná hudba byla likvidována a hudební skupiny stály před dilematem zda se přizpůsobit, či riskovat problémy se státní moci.Plastic People se odmítli podřídit požadavkům na úpravu repertoáru, počeštění názvu a zkrácení vlasů, a proto se dostávali do stále větších konfiktů s představiteli moci.

Sestava Plastic People se v této době několikrát měnila. Stabilní jádro tvořili Milan Hlavsa (baskytara), Vratislav Brabenec (saxofon), Josef Janíček (klávesy, kytara) a Jiří Kabeš (housle); za bicími se vystřídali postupně Pavel Zeman, Jiří Šula, Jaroslav Vožniak a Jan Brabec. Několik let vystupoval s kapelou kanadský spisovatel Paul Wilson. Na počátku 70. let kapela hrála převážně přejaté skladby zahraničních interpretů,[3] později začaly přibývat vlastní skladby. Autorem hudby byl Hlavsa, texty byly nejčastěji básně nonkonformního filozofa a básníka Egona Bondyho. Na pozdějších konceptuálnějších dílech se jako textař autorsky zapsal saxofonista skupiny Vratislav Brabenec. Skupině nebylo umožněno nahrát žádné album, a tak byli fanoušci odkázáni na záznamy z koncertů, mnohokrát kopírované a často velmi nekvalitní. Tyto záznamy byly o desítky let později vydány v remasterované podobě pod názvy Muž bez uší, Vožralej jak slíva, Do lesíčka na čekanou, Trouble every day a Ach to státu hanobení.

Roku 1973 nebyl Plastikům přiznán profesionální statut, čímž prakticky ztratili možnost legálně veřejně vystupovat. Proto od roku 1974 už hráli jen na koncertech pro pozvané – často pod záminkou svatby některého z fanoušků. Na koncert do Rudolfova u Českých Budějovic přijely 30. března 1974 stovky příznivců kapely, ale koncert byl Veřejnou bezpečností násilně rozehnán a kapela vůbec nevystoupila. Následovalo mnoho soudních i mimosoudních postihů fanoušků. Kapela tentokrát ještě postižena nebyla. 1. září 1974 kapela vystoupila na tzv. Prvním festivalu druhé kultury. Dále vystoupili například DG 307 a Svatopluk Karásek. Na přelomu let 1974 a 1975 nahráli Plastic People na hradě Houska své první „studiové“ album Egon Bondy's Happy Hearts Club Banned, obsahující převážně Hlavsou zhudebněné texty Egona Bondyho. Album nemohlo v Československu oficiálně vyjít a šířilo se samizdatově mezi fanoušky; oficiálního vydání se dočkalo až v roce 2001.

V roce 1976 komunistická policie zatkla členy skupiny a spolu s dalšími představiteli kulturního undergroundu je postavila před soud za údajné výtržnictví. Většina členů kapely byla po několika týdnech pobytu ve vazbě propuštěna, ale saxofonista Brabenec byl shledán vinným a odsouzen k nepodmíněnému trestu osmi měsíců odnětí svobody, a manažer kapely Jirous odešel od soudu dokonce s osmnáctiměsíčním trestem. Bývalý zpěvák skupiny Paul Wilson byl vyhoštěn. Mezi dalšími odsouzenými muzikanty byli například Pavel Zajíček a František „Čuňas“ Stárek.[7] Z protestů proti uvěznění muzikantů posléze na začátku roku 1977 vzešla iniciativa Charty 77, která sjednotila opozici proti komunistickému režimu. Významným představitelem Charty 77 byl Václav Havel, který se skupinou později spolupracoval na pořádání jejich utajených koncertů v jeho usedlosti v Hrádečku a dokonce skupině vybíral texty jiných autorů ke zhudebnění. Ty se objevily na albech Hovězí porážka a Půlnoční myš.


Po propuštění z vězení pokračovali Plastici v hudební tvorbě. V reakci na svoji perzekuci nahráli rozsáhlé kompozice 100 bodů (1977) a Dopis Magorovi (1978). První jmenovaná skladba byla zhudebněným textem českého novináře Františka Vaněčka, ve kterém shrnul, čeho všeho se vládnoucí komunistická moc v Československu bojí. Dopis Magorovi byl pozdravem pro uměleckého vedoucího a manažera kapely Jirouse, který byl komunistickým režimem opakovaně zatýkán a vězněn. Kromě členů Plastic People připojila svůj pozdrav i řada dalších představitelů kulturního undergroundu (např. Pavel Zajíček, Eugen Brikcius a také Václav Havel). Tyto skladby později vyšly ve sbírce nahrávek nazvané Kolejnice duní.

Skupina se ale převážně věnovala ucelenějším dílům bez politického podtextu. Prvním z nich byla se staly v roce 1978 Pašijové hry velikonoční s texty na základě Starého a Nového zákona. O rok později přibyl projekt Jak bude po smrti - zhudebněné texty českého básníka a filosofa Ladislava Klímy, a v roce 1981 spatřilo světlo světa album Co znamená vésti koně, ke kterému napsal texty Vratislav Brabenec. Další projekt Souostroví GULAG (1982) podle knihy sovětského politického vězně Alexandra Solženicyna se nepodařilo dokončit a vznikly pouze tři instrumentální skladby. Skladby z tohoto období se velmi lišily od nahrávek kapely z konce 60. a první poloviny 70. let. Hudební publicista Jaroslav Riedel je charakterizuje takto: „Přes návrat k písňové formě Plastic People pokračovali v zadumaně artistní linii, svým chmurným patosem a využíváním postupů církevní hudby se dosti vzdálili původním razantně rockovým východiskům.“

Počátkem osmdesátých let byly vyvlastněny domy, ve kterých Plastic People vystupovali, a jeden dokonce někdo zapálil. Navíc byl v roce 1982 Vratislav Brabenec donucen státní bezpečnosti v rámci tzv. akce Asanace emigrovat. Od té doby už kapela nevystupovala vůbec a tvořila pouze „studiový“ materiál – vznikly nahrávky Hovězí porážka (1984), Půlnoční myš (1985) a hudba k Havlově hře Pokoušení, která ale nakonec nebyla použita. Skupinu v té době posílili klarinetista Petr Placák, violoncellista Tomáš Schilla, kytarista Milan Schelinger (bratr Jiřího Schelingera). Dále měla v kapela působit zpěvačka Marta Kubišová, ale toto angažmá překazila StB. Místo ní se zpěvačkou PPU stala Michaela Pohanková.

Na jaře 1987 se podařilo domluvit dva legální koncerty Plastic People, ale obě dvě vystoupení byla pořadateli na nátlak StB zrušena. To vedlo ke sporům mezi hudebníky a nakonec se skupina rozpadla. Část členů poté přešla do Hlavsovy nové kapely Půlnoc. Půlnoc převzala některé skladby Plastiků. Hrála od roku 1988, veřejně a bez větších problémů, dokonce jí bylo v roce 1989 dovoleno vyjet na turné v USA. Hlavsa dále působil v několika dalších hudebních skupinách (Garáž, Echt!, Fiction).

Sjednocení (1997-2001)

Po sametové revoluci v roce 1989 kapela nevystupovala a členové se věnovali jiným projektům. Výjimkou byl jeden koncert v původní sestavě (Hlavsa, Janíček, Števich, Jernek, Zeman) v roce 1992, který je zachycen na albu Bez ohňů je underground. V roce 1997 vydal Hlavsa ve spolupráci s Janem Vozárym (bývalým členem skupiny Oceán) album Magická noc, které obsahovalo starší písně Plastic People v moderním elektronickém aranžmá. V témže roce zemřel jeden ze zakladatelů skupiny Michal Jernek.

V klasické sestavě (Hlavsa, Brabenec, Janíček, Kabeš, Brabec, navíc s kytaristou Garáže Josefem Karafiátem, se kterým už dříve spolupracoval Brabenec na svých sólových projektech) se Plastici sešli až v roce 1997 na přání Václav Havla u příležitosti dvacátého výročí Charty 77. Na tento koncert navázalo několik koncertních turné v České republice i v zahraničí. Koncertování však nakonec přerušilo vážné onemocnění frontmana Milana Hlavsy. Na začátku roku 2001 Hlavsa ve věku 49 let nemoci podlehl.


Současnost (2001-)

Po Hlavsově smrti vystoupili zbývající muzikanti na žádost Hlavsovy vdovy na oslavě Hlavsových nedožitých padesátých narozenin. Po koncertě se kapela rozhodla nahrát album jeho dosud nevydaných skladeb (vyšlo jako Líně s tebou spím/Lazy love) a nakonec padlo rozhodnutí pokračovat v hraní. U baskytary nahradila Hlavsu Eva Turnová, za bicí zasedl bubeník Hudby Praha Ludvík Kandl (v roce 2009 jej nahradil Jaroslav Kvasnička) a v letech 2001-2009 byl členem kapely kontrabasista Ivan Bierhanzl, který s kapelou krátce vystupoval už v 70. letech. O zpěv se členové kapely dělí.

Tato sestava nahrála v roce 2001 první řádné studiové album Plastiků Líně s tebou spím, věnované památce Milana Hlavsy. Většina písní na něm jsou Hlavsou zhudebněné básně J. H. Krchovského. Dále ve spolupráci s orchestrem Agon Orchestra znovu nahráli dvě konceptuální alba z 70. let Pašijové hry velikonoční, (2004 (původně 1978)) a Obešel já polí pět (2003, vydáno 2010; původně 1979 jako Jak bude po smrti). V letech 1997–2006 postupně vyšly remasterované staré nahrávky skupiny z dob, kdy nemohla svobodně natáčet. V roce 2009 vydala kapela nové studiové album Maska za maskou. Hlavním autorem hudby zde byl Josef (Joe) Karafiát.

V roce 2003 zrušil Nejvyšší soud rozsudek z roku 1976. V roce 2011 zemřel bývalý manažer skupiny Ivan Martin Jirous.

V současné době kapela každoročně odehraje několik desítek koncertů v České republice i v zahraničí. Od roku 2007 vystupovala v Národním divadle (od roku 2010 přesunuto na Novou scénu Národního divadla) v Praze před a po představení hry Rock'n'roll od Toma Stopparda. Hra pojednává mimo jiné o osudech disentu a kulturního undergroundu v totalitním Československu a kapela The Plastic People of the Universe je v ní několikrát zmiňována.

 

Zdroj: Wikipedie

Klasická sestava

  • Milan Hlavsa alias Mejla (baskytara)
  • Vratislav Brabenec (saxofon)
  • Josef Janíček (klávesy)
  • Jiří Kabeš (viola)
  • Pavel Zeman/Jiří Šula/Jaroslav Vožniak/Jan Brabec (bicí)
  • Ivan Martin Jirous alias Magor (manažer)

Původní sestava

  • Milan "Mejla" Hlavsa – baskytara, zpěv (1968–1988, 1997–2001)
  • Michal Jernek – saxofon, klarinet, zpěv (1968–1970)
  • Jiří Števich – kytara, zpěv (1968–1970, 1972)
  • Josef Brabec – bicí (1968–1969)

Současná sestava (od roku 2009 - dosud)

  • Vratislav Brabenec (saxofon, klarinet, zpěv)
  • Josef Janíček (klávesy, zpěv)
  • Jiří Kabeš (viola, zpěv)
  • Joe Karafiát (kytara, zpěv)
  • Eva Turnová (baskytara, zpěv)
  • Jaroslav Kvasnička (bicí)

Studiová alba

NázevRok vznikuVydání v zahraničíVydání v ČRPoznámka
Egon Bondy's Happy Hearts Club Banned 1975 Boží Mlýn & SCOPA Invisible Production (Francie), 1978 Globus Music, 2001  
Pašijové hry velikonoční 1978 Boží Mlýn Productions (Kanada), 1980 Globus International, 1998  
Jak bude po smrti 1979   Globus International, 1992  
Co znamená vésti koně 1981 Boží Mlýn Productions, 1983 Globus Music, 2002  
Kolejnice duní 1977 - 1982   Globus Music, 2000  
Hovězí porážka 1984   Globus International, 1992  
Půlnoční myš 1986 Freedonia (Velká Británie), 1987 Globus Music, 2001  
Líně s tebou spím / Lazy Love 2001   Globus Music, 2001 podtitul In Memoriam Mejla Hlavsa
Maska za maskou 2009   Guerilla Records, 2009  

Záznamy z koncertů

NázevRok vzniku Vydání v ČRPoznámka
Muž bez uší 1969 - 1972   Globus Music, 2002  
Do lesíčka na čekanou 1973   Guerilla Records, 2006 dvojalbum
Vožralej jak slíva 1973 - 1975   Globus International, 1997  
Ach to státu hanobení 1976 - 1977   Globus Music, 2000  
Trouble Every Day 1971 - 1977   Globus Music, 2002 přejaté skladby
Bez ohňů je underground 1992   Globus International, 1993  
The Plastic People of the Universe 1997   Aion/Globus International, 1997  
Pašijové hry 2004   Knihy Hana s.r.o., 2004 společně s Agon Orchestra
Obešel já polí pět 2003   Guerilla Records, 2010 společně s Agon Orchestra
Non Stop Opera     Guerilla Records, 2011  

Účast na kompilacích

NázevVydání v ČR 
10 let Globusu aneb underground v kostce Globus Music, 2000 dvojalbum
Milan Hlavsa - Než je dnes člověku 50 – poslední dekáda Globus Music, 2001 dvojalbum



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz