Národní muzeum – Muzeum Bedřicha Smetany

Novotného lávka, 110 00, Praha 1, Tel.: +420 222 221 526, b_smetana_muzeum@nm.cz
Praha 1/Muzea / Galerie - Praha 1




Můžete si zapůjčit tištěného cizojazyčného průvodce k prohlídce expozice: v Aj, Nj, Fr, Šp, It, Švd., Jap., Niz.

V muzeu najdete i muzejní obchod, kde zakoupíte mimo jiné publikaci o Smetanovi a Praze jeho doby (česky, německy, anglicky), průvodce expozicí (česky, německy, anglicky), nahrávky Smetanových děl, Průvodce Českým muzeem hudby (česky, německy, anglicky) a pohlednice.

Studovna Muzea Bedřicha Smetany je přístupná po předchozí telefonické objednávce.

Objekt není bezbariérově přístupný.

Muzeum je ve správě Českého muzea hudby a je jedním z objektů Národního muzea.

Muzeum Bedřicha Smetany dále spravuje Památník Bedřicha Smetany v Jabkenicích.

 

Muzeum Bedřicha Smetany sídlí v budově bývalé Staroměstské vodárny na pravém břehu řeky Vltavy nedaleko od Karlova mostu na Novotného lávce na Starém Městě pražském v městské části Praha 1.


Současné sídlo muzea bylo slavnostně otevřeno dne 12. května 1936, do jeho areálu spadá i Staroměstská vodárenská věž. Před budovou muzea je umístěn i pomník skladatele Bedřicha Smetany od Josefa Malejovského. Pod Muzeum Bedřicha Smetany také organizačně spadá Památník Bedřicha Smetany v Jabkenicích na Mladoboleslavsku.

Muzeum jako takové bylo založeno již v roce 1926 z popudu Společnosti pro výstavbu Smetanova pomníku v Praze. Jeho expozice je zaměřena na život a dílo Bedřicha Smetany, jeho sbírku tvoří jak různé osobní památky a dobové dokumenty pocházející ze skladatelovy pozůstalosti včetně jeho klavíru, tak různé dobové artefakty vztahující se k jeho životu a hudebnímu dílu.

Bedřich Smetana (1824-1884)



V pořadí již třetí stálá expozice v historii Smetanova muzea byla zpřístupněna v roce 1998. Obsah expozice zachovává klasickou monografickou podobu, koncentrovanou na život a dílo zakladatele české národní hudby, výtvarné řešení je však veskrze netradiční.

Prostory jsou tematicky i architektonickým řešením rozčleněny do čtyř částí.
První je věnována Smetanovu dětství, studiím, uměleckým začátkům v Praze 1. poloviny 19. století a jeho pětiletému působení v Göteborgu ve Švédsku, na něž navázaly jeho koncertní cesty do Německa a Holandska.

Druhá část expozice zachycuje Smetanovy aktivity v letech 1862-1874, jimiž se významně podílel na budování pražského hudebního života (např. činnost v některých uměleckých spolcích, obnovení tradice filharmonických koncertů, působení v čele opery Prozatímního divadla).

Ve třetí části je pojednáno poslední období Smetanova života, kdy po ohluchnutí žil a tvořil mimo Prahu. Smetanovým stěžejním dílům jsou věnovány „partitury“ s dokumenty k jejich vzniku a osudům, umístěné na zvláštních notových pultech, které je možné si od dirigentského pultu pomocí speciální laserové taktovky ozvučit ukázkami ze Smetanovy tvorby podle vlastního výběru návštěvníka.

V expozici jsou také vystaveny v kopiích ukázky ze Smetanovy korespondence, deníků a notových rukopisů, množství dobových vyobrazení a dalších dokumentů. V originálech jsou tu portréty Smetany a dalších členů rodiny, některé jeho osobní památky a čestné dary, které dostal od svých ctitelů, a klavír ze Smetanova majetku. Vznik a historie Muzea Bedřicha Smetany

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ano
Výklad v jiném jazyce: Aj, Nj
Popisky v jiném jazyce:

tištěný průvodce

v Aj, Nj, Fr, Šp, It, Švd., Jap., Niz

Doba prohlídky: 30 - 45 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ano
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas

celoročně

Po 10:00 - 17:00
   Út  zavřeno
   St  10:00 - 17:00
   Čt  10:00 - 17:00
   Pá  10:00 - 17:00
   So  10:00 - 17:00
   Ne  10:00 - 17:00

 

Celé muzeum 30 - 50 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz