Národní muzeum – Zámek Vrchotovy Janovice

Vrchotovy Janovice, 257 53, Vrchotovy Janovice, Tel.: +420 317 835 181, vrchotovy_janovice@nm.cz
Vrchotovy Janovice/Muzea / Galerie - Vrchotovy Janovice




Zámek nabízí i prohlídku pro nevidomé a zrakově postižené.
Nejedná se o taktilní expozici, ale o prohlídku zámku a procházku parkem. Průvodce vypráví a skrze hmatové a prostorové pocity i dojmy, které vyvolávají vůně, zprostředkovává možnost seznámit se s historií místa, setkat se s lidmi, kteří tu žili. Průběh v rámci běžné otevírací doby. Nutno objednat minimálně týden předem. Pro skupiny i jednotlivce. Doba konání – 1 hodina. Možnost vstupu s vodícím psem.

Objekt je částečně bezbariérově přístupný.
Park + přízemí zámku jsou bezbariérově dostupné – v přízemí se nachází speciálně upravená toaleta.
Do prvního i druhého patra se lze dostat pouze po schodech – po předchozí domluvě pracovníci muzea ochotně pomohou s vynesením vozíku.
Bližší informace na: 317 835 181

Zámek je jedním z objektů Národního muzea.

Zámek ve Vrchotových Janovicích spolu s původním parkem je zvláštním prostorem s nenápadným, ale silným a osobitým kouzlem.

Původně kamenná gotická tvrz pánů z Janovic, chráněná vodním příkopem, později renesančně přestavěná pány z Říčan, se v 18. století proměnila v reprezentační sídlo votické větve hrabat z Vrtby. Pak přišli Vratislavové z Mitrovic a poslední velká přestavba celého areálu v polovině 19. století; tehdy získal zámek svou současnou novogotickou, romantickou podobu.

V době posledních soukromých majitelů, Nádherných z Borutína, zejména v 1. polovině 20. století, byl zámek uprostřed starého krajinářského parku místem, kde se se svými pozoruhodnými hosty setkávala baronka Sidonie Nádherná.

Během II. světové války bylo v zámku vojenské velitelství a kasárna. Vrchotovy Janovice jako součást vojenského prostoru byly vystěhovány a postupně zde byl zřízen: "výchovný tábor" pro uprchlíky z pracovního nasazení v Německu, "koncentrační tábor" pro lidi, mezi jejichž předky nebo příbuznými byli Židé, a "koncentrační tábor pro politické vězně", pobočka tábora Flossenbürg .

V období těsně po válce se v zámku a parku vystřídala sovětská i československá armáda; v r. 1950 byl vyvlastněn a využíván jako sklad textilu, později pro sbírky Okresního archivu a postupně pustl. Před zkázou ho na konci 50. let zachránilo Národní muzeum. Nyní je zámek Vrchotovy Janovice – spolu s parkem – jeho součástí již déle než 50 let.

Návštěva zámku nabízí – kromě jiného - i prohlídku stálých expozic Národního muzea: „Společnost v Čechách 19.století“, „Rilke, Kraus a Vrchotovy Janovice“ a „České zvonařství“.

Zámecký park a jeho současná podoba krajinářského parku kolem zámku se vyvíjela déle než 200 let a je výsledkem šťastného setkávání osvícených majitelů - jakými byli např. František Arnošt ml. hrabě z Vrtby, Josef Vratislav, hrabě z Mitrovic či Karel a Sidonie Nádherní z Borutína - s nadanými architekty - jakým byl např. Camillo Schneider.

Svou nevelkou plochou (16,5 ha) patří k menším zámeckým parkům, díky harmonii, která v něm panuje, kráse, schopnosti zapůsobit, díky příběhům, které ukrývá, je však jedním z nejvíce obdivovaných parků v Čechách.

Rilke, Kraus a Vrchotovy Janovice



Zámek a park ve Vrchotových Janovicích je místo, kde v nedávné minulosti prožila život pozoruhodná bytost - baronka Sidonie Nádherná z Borutína.

Narodila se tu a od časů, kdy dospěla, do doby, kdy emigrovala, byla středem společnosti literátů, výtvarníků, politiků a filosofů, která se zde - postupně, během let, jednotlivě i v měnících se skupinách - scházela. Rainer M.Rilke, Karl Kraus, Max Švabinský, Viktor Stretti, Karel Čapek, Antonín Podlaha, Adolf Loos, Camillo Schneider, Mechtilda Lichnowská - co jméno, to osobnost vynikající ve svém oboru. Pobývali ve zdech janovického zámku, procházeli se v parku, rozprávěli, vzájemně si naslouchali; různorodá společnost zajímavých lidí s originálním myšlením. Přijížděli díky osobnímu kouzlu a kultivovanosti Sidonie Nádherné, vraceli se díky její schopnosti vytvořit přátelské harmonické prostředí. Sidonie Nádherná byla současně "secesní" - velmi moderní žena své doby a současně šlechtična v původním smyslu tohoto slova.

České zvonařství



Stálá expozice, jediná svého druhu v České republice, je umístěná v autentickém prostředí bývalé vodní tvrze. Prezentuje podstatnou část historické sbírky zvonů Národního muzea, čítající více než 150 kusů. Pro návštěvníky je působivé setkání s mistrovskými díly dávných zvonařů - obrovskými zvony z věží kostelů, vzácnými křtitelnicemi, hmoždíři, klepadly, i malými stolními nebo oltářními zvonky. Prohlídku doprovází hlasy zvonů, zvonkoher a dobová hudba.

Společnost v Čechách 19. století



Autoři expozice usilovali o to, aby se současní návštěvníci mohli intenzivně a zajímavě dotknout života svých nedávných předků, zamyslet se nad kulturou doby, která je obklopovala, nad různými vlivy, které ji spoluvytvářely, protínaly a formovaly. To vše - v působivém prostředí interieru zámku - mezi stovkami originálních předmětů (obrazů, šatů, nábytku, hraček, rozmanitých vzácných či kuriózních drobností).

Možnost průvodce: ne
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: textový průvodce v Aj a Nj
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 60 min. před uzavřením
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas

květen - srpen

St - Ne

9:00 – 12:00

13:00 – 17:00

září  So - Ne  

9:00 – 12:00

13:00 – 17:00

říjen - duben
 zavřeno zavřeno

 

Vstup do zámku 60 - 90 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz