Národní muzeum – Památník Jaroslava Ježka (Modrý pokoj)

Kaprova, 110 00, Praha 1, Tel.: +420 257 257 757, c_muzeum_hudby@nm.cz
Praha 1/Muzea / Galerie - Praha 1




Prohlídka Památníku je možná pouze s průvodcem. Vstup možný pro skupiny 3-10 osob. 

Objekt je bezbariérově přístupný

Funguje zde výtah (v případě rozměrnějšího elektrického vozíku se prosím informujte o velikosti výtahu na níže uvedeném čísle).
Přízemí se nachází menší schod (8cm) – pracovníci muzea na vyžádání pomohou.
Bližší informace na tel.: 224 497 738.

Památník je jedním z objektů Národního muzea.

Jaroslav Ježek (25. září 1906 Praha – 1. ledna 1942 New York) byl český hudební skladatel, dirigent, hudební improvizátor, dramaturg a klavírista. Byl autorem taneční, divadelní a filmové hudby ale i vážné hudby. Hudební inspiraci nabral hlavně v jazzu. Mezi jeho nejznámější a zvlášť populární je jeho hudba k divadelním hrám a filmům, která v některých případech téměř zlidověla.



Narodil se v Praze na Žižkově v rodině krejčího Adolfa a matky Františky (ulice Rokycanova č.8). Od dětství trpěl šedým zákalem. Jako dítě navštěvoval hradčanskou školu pro výchovu nevidomých. Prodělal spálu a téměř ohluchl. Navíc měl také nemocné ledviny. Veškerou svou péčí a sesterskou láskou jej v té době také zahrnovala o dva roky mladší sestra Jarmila, později provdaná Strnadová. Jako švadlena mu také z velké části pomohla zaplatit jeho první piano.

V roce 1923 začal studovat na pražské konzervatoři a hned se zařadil mezi nejtalentovanější žáky. Mezi jeho učitele patřili Albín Šíma, Josef Suk a Josef Bohuslav Foerster. Stýkal se i s mnoha mladými umělci té doby např. s E. F. Burianem, Vítězslavem Nezvalem, Joe Jenčíkem a především s Jiřím Voskovcem a Janem Werichem, s nimiž pak vytvořil nesmrtelné trio: Ježek skládal hudbu a Werich s Voskovcem k tomu dokládali vtipné inteligentní texty. Toto spojení hudby s dobrým textem zaručovalo divácký úspěch.



V meziválečném období se Ježek vypravil do Paříže, kde se po večerech bavil po hospodách a kabaretech, kde předváděl své umění a také zde objevil jazz, který ho pak hudebně inspiroval. V roce 1934 se stal členem Skupiny surrealistů v ČSR.

Vzhledem k tomu, že aktivně spolupracoval na protinacistických hrách Osvobozeného divadla, v lednu 1939 spolu s Voskovcem a Werichem emigroval do Spojených států. V USA krátce pobýval v Pensylvánii a pak přesídlil do New Yorku, kde působil jako sbormistr Zpěvokolu. Ani milovaná Frances, se kterou se Ježek oženil, nedokázala utišit jeho zdravotní neduhy, na konci roku 1941 byl hospitalizován a na Nový rok 1942 zemřel na chronické ledvinové onemocnění ve věku pouhých 35 let. Po válce byla urna převezena do Prahy a uložena v rodinném hrobě na Olšanských hřbitovech. Dne 18. června 1946 byl zvolen členem České akademie věd a umění in memoriam.

Dnes se po něm jmenuje konzervatoř se zaměřením na jazzovou a populární hudbu.

zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/jaroslav_jezek

Památník Jaroslava Ježka (1906-1942) - Modrý pokoj



Pokoj, ve kterém se Památník nachází, je součástí soukromého bytu v původním stavu z počátku 30. let 20. století.

Zařízení interiéru ve stylu funkcionalismu na přání skladatele navrhl jeho přítel, architekt František Zelenka, který byl též autorem scénických návrhů pro Osvobozené divadlo. Modrý pokoj, stejně jako ucelený soubor dokladů Ježkova tvůrčího odkazu, zůstal uchován díky péči skladatelovy matky Františky Ježkové a sestry Jarmily Strnadové. K vidění je zde mimo jiné také originální Ježkův klavír, knihovna a diskotéka. Expozici odborně spravuje Hudebněhistorické oddělení Národního muzea - Českého muzea hudby.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ano
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 17:40 hod.
Doba prohlídky: 15 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ne
  Otvírací dny Čas

celoročně

Út 13:00 - 18:00

 

Vstup do památníku 10 - 20 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz