Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě

A. V. Šembery, 566 01, Vysoké Mýto-Město, Tel.: +420 465 461 950, muzeum@muzeum.myto.cz
Vysoké Mýto-Město/Muzea / Galerie - Vysoké Mýto-Město




Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě

regionalni-muzeum-vysoke-myto-hlavni.JPG
Sbírky muzea mapují historii slavné karosářské firmy Sodomka, jejíž výrobky byly nejen krásné, ale znamenaly často průlom v myšlení automobilových designérů. Další expozice v Kabinetu Militária ukazuje mimo jiné kolekci sbírkových palných i chladných zbraní různých armád. Stálé expozice se k tomu věnují průřezu archeologií kraje a umění včetně prvotisků z 15. století. Muzeum založené roku 1871 spravuje také Pražskou věž a barokní areál na Vraclavi.
Mapa - Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě

A. V. Šembery, 566 01, Vysoké Mýto-Město

Telefon: +420 465 461 950
E-mail: muzeum@muzeum.myto.cz
Web: http://www.muzeum.myto.cz


Firma Sodomka založená ve Vysokém Mýtě roku 1895 postupně přešla z výroby kočárů na produkci automobilových karosérií světových značek i vozidel známých osobností. Pro Jana Wericha upravili Tatru 52 a pro ženu prezidenta Beneše Aero 50. Tímto modelem začala vlastně éra aerodynamických karosérií včetně dodnes obdivovaných vozů Tatra.

Firma nakonec upustila od výroby vlastních modelů a věnovala se pouze karosériím. Osazovali jimi podvozky značek nejen Aero nebo Tatra, ale i Bugatti, Ford, Chevrolet, Jawa, La Salle, Lancia, Praga, Renault, Rolls-Royce a další.

Prakticky každý návštěvník muzea se s obdivem zastaví u nedávno kompletně renovovaného kabrioletu Aero 50 Dynamik z roku 1940. Z dalších výrobků je tu Landauer, bryčka, skútr, dětské motorové autíčko nebo automobil Tatra 57B. Válečná a poválečná produkce přešla na výrobu užitkových vozidel a po znárodnění roku 1948 se z továrny stal výrobce autobusů Karosa.

Kabinet Militária se v úvodu věnuje historii místní vojenské posádky (1867–1990), pak vystavuje 246 kusů sbírkových zbraní, výzbrojní a výstrojní součástky a relikvie vojenských jednotek. Ve sbírce chladných zbraní opatruje 160 kusů.

Palné zbraně reprezentují především perkusní pistole a pušky od konce 18. do poloviny 19. století. Z výzbroje rakouské armády jsou tu třeba karabiny Wänzel vz. 1867 a Werndl vz. 1873 a puška Werndl vz. 1867. Z pruských zbraní je tu jehlovka systému Dreyse a  z ruských puška Mosin vz. 1891.

Mezi raritní exponáty patří vzduchová puška „větrovka“ se zásobníkem stlačeného vzduchu či puška kombinovaná s čakanem. Balkán a Blízký východ tu má místo v bohatě zásobeném orientálním salónku.

Každá část expozice obsahuje repliky zbraní a výstroje, které si návštěvníci mohou vzít do ruky nebo na sebe.

Sbírka rukopisů ukazuje ručně psané a ilustrované modlitební knížky z konce 18. a průběhu 19. století. Navazující sbírka starých tisků schraňuje téměř 2 000 českých i cizojazyčných tisků z let 1500 až 1800. Nejvzácnější jsou tři prvotisky z 15. století. Nejstarší je datován do roku 1483. Ve sbírce jsou i zeměpisné, politické, vojenské, silniční i geodetické mapy, například mapa Moravy Moravia Marchionatus J. A. Komenského.

Muzeum založené v roce 1871 Karloušem Richterem toho ovšem nabízí daleko víc. Jen v jeho knihovně se ve sbírkové části nachází 10 000 a v odborné 6 000 evidovaných svazků a pořádá řadu krátkodobých výstav překvapivých témat.

Expozice Sodomka

Největším lákadlem expozice věnované historii firmy Sodomka je zcela jistě nedávno kompletně renovovaný elegantní kabriolet
Aero 50 Dynamik z roku 1940.

Kromě mnoha fotografií a doplňujících informací mohou návštěvníci obdivovat ještě další výrobky slavné karosárny - landauer, bryčku, skútr, dětské motorové autíčko či limuzínu Tatra 52.

Expozice kabinet militária

246 sbírkových zbraní, části výzbroje a výstroje, relikvie vojenských jednotek vysokomýtské posádky

V úvodu expozice nechybí přehled dějin vysokomýtské posádky v letech 1867 – 1990 doplněný o trojrozměrné předměty s vazbou na všechny vojenské jednotky, které v minulosti měly své působiště ve Vysokém Mýtě. Další část je věnována chladným zbraním, kterých je v muzejní sbírce 160 kusů; v expozici jsou řazeny jednak chronologicky a zároveň typově – návštěvník tak například přehledně uvidí vývoj šavlí od poloviny 18. století do 40. let 20. století nebo typové skupiny tesáků, bodáků, kinžálů či kordíků.

Část věnovaná palným zbraním představí především perkusní pistole a pušky z konce 18. století a první poloviny 19. století. Armádní zbraně jsou prezentovány rakouskou perkusní karabinou Wänzel vz. 1867, rakouskou karabinou Werndl vz. 1873, puškou Werndl vz. 1867, pruskou jehlovkou systému Dreyse a ruskou puškou Mosin vz. 1891. Mezi raritní exponáty pak patří vzduchová puška „větrovka“ či puška kombinovaná s čakanem.

Velké množství palných zbraní z Balkánu a blízkého východu se představí v části nazvané orientální salonek. Závěr expozice je věnován doplňkům výzbroje a výstroje.
V každé části expozice naleznou návštěvníci repliky zbraní či výstroje, které si mohou vzít do ruky či na sebe.

Pouze s průvodcem: ne
Nutné výklad objednat: ano
Výklad v jiném jazyce: Aj, Nj, Rj
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 16:30 hod.
Doba prohlídky: 45 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ano
WC: ano
Celoročně Otvírací dny Čas
  Út - Pá 9:00 – 12:00, 13:00 – 17:00
  So - Ne 9:00 – 12:00, 13:30 – 17:00
Dospělí 30 Kč
Děti, studenti, důchodci 15 Kč
Skupinové vstupné 10 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz