Muzeum Vysočiny Jihlava – Zámek Telč

Nám. Zachariáše z Hradce, 588 56, Telč, Tel.: +420 567 243 918, muzeum.telc@centrum.cz
Telč/Muzea / Galerie - Telč




Muzeum Vysočiny Jihlava – Zámek Telč

zamek-telc-1.jpg
Pobočka MVJ Telč sídlí na Státním zámku v Telči v prvním patře jihozápadního křídla zámku, se vstupem z hlavního nádvoří. Významnou částí sbírek jsou svatební praporce, typické pro zdejší kraj. Zvláštností telčského muzea je africká sbírka manželů Foitových. Ze svých dvou cest Afrikou zasílali etnografické předměty do muzea, které jsou nyní nově vystaveny společně se sochařskými pracemi sochaře F. V. Foita. Unikátní betlém manželů Vostrých, vyrobený převážně z kašírovaného papíru, byl důkladně opraven a ošetřen v restaurátorské dílně pana Kamila Andrese v Třebechovicích pod Orebem a v prosinci 2011 se vrátil zpět do muzea.
Mapa - Muzeum Vysočiny Jihlava – Zámek Telč

Nám. Zachariáše z Hradce, 588 56, Telč

Telefon: +420 567 243 918
E-mail: muzeum.telc@centrum.cz
Web: http://muzeum.ji.cz


Muzeum Vysočiny Jihlava, které je zřizované Krajem Vysočina, sídlí ve třech historických budovách na Masarykově náměstí.

Muzem spolu se svými pobočkami v Telči, Třešti a hradem Roštejnem je největším muzeem v kraji.

Muzeum v Telči patří mezi nejstarší muzea na jihozápadní Moravě. Založeno bylo roku 1886 především zásluhou profesora vyšší zemské reálky v Telči Jaroslava Janouška. Jeho významným pomocníkem a spolupracovníkem byl Jan Beringer, kolega z reálky.

Od roku 1897 spolupracoval s muzeem Muzejní spolek v Telči, který byl založen z iniciativy ředitele reálky Karla Jaroslava Mašky, světoznámého paleontologa a archeologa.

Významným správcem sbírek muzea byl také Jan Tiray, autor několika dílů Vlastivědy moravské. Záměrem bylo vytvořit nejen dokumentační, ale i regionálně vlastivědné a osvětové středisko jihozápadní Moravy. To se v dané době podařilo.

Později muzeum plnilo úlohu sbírkotvornou a prezentační. Počátkem roku 1987 bylo muzeum instalováno v 1. patře jihozápadního křídla zámku se vstupem z hlavního nádvoří, kde je dodnes.

Expozice dokumentuje vývoj města v průběhu staletí.

V úvodu expozice jsou vystaveny předměty, které zachycují život ve městě. Jsou to předměty patřící řemeslným cechům, církvi, ale i veduty města a popravčí meč. Historické centrum města Telče je možné si prohlédnout na modelu, který je vyrobený ze dřeva a papíru, z roku 1895.

V měšťanském pokoji je přiblížena atmosféra domů na náměstí. Pokoj je vybaven dobovým nábytkem, porcelánem a rodinnými portréty měšťanů. Protějškem je selská jizba, mapující všední život na venkově. Významnou částí sbírek jsou svatební praporce, typické pro zdejší kraj.

Zvláštností telčského muzea je africká sbírka manželů Foitových. Ze svých dvou cest Afrikou zasílali etnografické předměty do muzea, které jsou nyní nově vystaveny společně se sochařskými pracemi sochaře F. V. Foita.

Mechanický betlém manželů Vostrých

Tento betlém v telčském muzeu pochází z nedalekých Počátek. Prozrazuje to model tamního kostela, který je jeho součástí. Už 130 roků ale betlém patří k Telči! Knihař a nakladatel Jan Alois Vostrý jej začal stavět v 70. letech 19. století. V roce 1882 se manželé Vostří přestěhovali do Telče, do domu čp. 121 v Palackého ulici, kde betlém dále doplňovali a zdokonalovali.

V době vánoční, ale spíš již i v době adventu, oznamovala svítící betlémská hvězda nad vchodem do jejich domu, že je možné betlém za 1 krejcar zhlédnout. Od té doby se stal neodmyslitelnou součástí Vánoc v Telči pro několik generací.

Půvabné dílo zachycuje vedle obvyklé betlémské kompozice s paláci a městem také dnes již zapomenutá řemesla a činnosti - např. hamr, brusiče nožů, vodní a větrný mlýn a řadu dalších. To jej s odstupem času dělá stále cennějším. Převažujícím materiálem je v něm právě papír. Jde tak o unikát, protože většina figurek je zhotovena z kašírovaného papíru. Koncem 90. let 19. století byl betlém opraven a doplněn o některé figurky nástupcem J. A. Vostrého knihařem Heimerlem.

Betlém má 89 figur, 41 zvířat a 29 staveb. Ty jsou jak ze dřeva, tak z papíru. Základna betlému je 550 x 155 cm. Tím se telčský betlém řadí mezi velké betlémy.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ne
Popisky v jiném jazyce: Nj
Poslední návštěva: 16:15 hod.
Doba prohlídky: 30 - 45 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas
Duben, Říjen Út - Ne

10:00 - 12:00

13:00 - 16:00

Květen, Červen, Září Út - Ne

10:00 - 12:00

13:00 - 17:00

Červenec, Srpen Út - Ne

9:00 - 12:00

13:00 - 17:00

Expozice a výstavy 15 - 80 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz