Richard Krajčo

Datum narození: 1.6.1977 / Místo narození: Ostrava, Československo

Frontman skupiny Kryštof, také skvělý moderátor a herec, to všechno dohromady nás zavede k Richardovi. V roce 1993 byla založeno punkfolkové trio The Kryštof. V roce 1998 po zdařilém konkurzu začíná moderovat hitparádu české televize Medůza.V roce 1999 - první angažmá v Divadle Petra Bezruče v Ostravě. Role na uvítanou - Hamlet (nejmladší Hamlet v dějinách českého divadla). V roce 2000 dostal cenu od Alfréda Radoka v kategorii talent roku. Roku 2001 skupině Kryštof vychází debutová deska Magnetické pole.

Richard Krajčo se narodil 1. 6. 1977 v Ostravě. V mládí se věnoval hodně fotbalu, který mu byl útěkem před šikanou spolužáků, jelikož byl "příliš odlišný".

Jeho život změnilo setkání s kytarou, kterou dostal poprvé do rukou ve 14 letech. Toto setkání poznamenalo jeho další život, fotbal se stal pasé a Richard začal měnit svůj šatník a veškerý volný čas věnoval hraní.Již na střední škole v roce 1993 založil punkovou kapelu THE Kryštof.

Vyučil se elektrikářem a chtěl pokračovat ve studiích na VŠ báňské v Ostravě, obor informatika. Studia ale kvůli přijetí na Janáčkovu konzervatoř v Ostravě (dramatický obor) nadobro zanechal. O rok později vyhrál konkurzna moderování hudebního pořadu Medúza, jímž se dostal poprvé na televizní obrazovky (působí zde dodnes). Jeho divadelní kariéra začala v roce 1999 angažmá v Divadle Petra Bezruče v Ostravě – dostal roli Hamleta.

O rok později obdržel cenu za talent roku. V současné době se střídavě objevuje v inscenacích Národního divadla v Praze (od 2003) a ostravském Divadle Petra Bezruče.V roce 2001 už proráží i jako hudebník, jeho kapele Kryštof vychází první deska, která se stává bestsellerem. Jako první si dovolil upozornit na televizní playback, když si na předávání Slavíků během svého vystoupení na TV Nova zalepil pusu lepící páskou.

O rok později (2002) sklízí se skupinou plody svého snažení - pět nominací na ceny Akademie populární hudby. Skupina ceremoniál opět bojkotuje a v přímém přenosu prostřednictvím manažerky otevřeně a ostře napadá TV Nova, která přenos vysílá. Na podzim téhož roku mu vychází druhé album a Krajčo a spol. si opět odnášejí čtyři nominace Anděly. O rok později získává Richard opět Anděla, tentokrát za skladbu roku.Tímto rokem (2003) se mu otevřela také cesta na stříbné plátno. S režisérem F.A. Brabcem natáčí během jedné noci (na Silvestra) krátký filmeček s názvem Krysař, kde si zahrál jednu z hlavních rolí.

V roce 2003 se objevil v úspěšnějším filmu Nuda v Brně. Jeho dalším počinem byla jedna z hlavních rolí ve filmu Post Coitum, objevil se také jako správný Ostravák ve fotbalovém filmu Non Plus Ultras. Rok 2005 znamenal vrchol jeho kariéry s rolemi v Sametových vrazích a povedené komedii Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, kde stvárnil hlavní roli pomatence s předkusem.6. srpna 2005 se Richard oženil se zpěvačkou Ivou Frühlingovou. Bohužel, začátkem roku 2006 se jejich manželství rozpadlo.

(zdroj: CSFD.cz, autor: Martin "blues" Daneš)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz