Muzeum v Bruntále

Zámecké nám., 792 01, Bruntál, Tel.: +420 554 717 947, info@mubr.cz
Bruntál/Muzea / Galerie - Bruntál




Muzeum v Bruntále je příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, slučující poslání regionálního muzea a správy památkových objektů. Jako regionální muzeum shromažďuje, zpracovává, uchovává, ochraňuje a prezentuje hmotné kulturní i přírodní dědictví ve sběrné oblasti Hrubého a Nízkého Jeseníku a jeho předhůří.

Správa památkových objektů představuje správu, provozování, údržbu, opravy a rekonstrukce nejvýznamnějších nemovitých kulturních památek okresu Bruntál - zámku Bruntál, hradu Sovince a kosárny v Karlovicích ve Slezsku - včetně jejich mobiliárních fondů.

Muzeum v Bruntále je přímým kontinuálním pokračovatelem městského muzea, jehož počátky spadají do let 1898 až 1907, kdy z muzejní společnosti vznikl muzejní spolek. V roce 1915 získalo muzeum koupí tzv. Gabrielova domu na náměstí svou první budovu.

Bruntálské muzeum, které je od roku 1953 muzeem okresním, převzalo postupně do své péče i nejvýznamnější památkové objekty v okrese: zámek Bruntál, ve kterém od roku 1957 sídlí, zříceninu hradu Sovince a kosárnu v Karlovicích. Odborná činnost muzea vlastivědného charakteru byla od počátku 60. let 20. století rozšířena o nadregionální specializaci na

Bruntálské muzeum shromáždilo v průběhu své činnosti více jak 43 tisíce sbírkových předmětů, které jsou rozděleny do fondů archeologie, historie, umělecké historie, etnografie, starých tisků, lesnictví, botaniky, zoologie, geologie a entomologie. Muzeum dále spravuje mobiliář zámku Bruntál s 1742 předměty a památkové knihovny zámku Bruntál a hradu Sovinec s téměř 34 tisíci svazky knih.

Významným dokumentačním centrem je fotoarchiv s rozsáhlou sbírkou negativů a fotografií. Muzejní knihovna s více jak jedenácti tisíci knihovními jednotkami je veřejnou odbornou knihovnou, obsahující v běžných knihovnách nedostupné odborné a regionální tituly.

V současné době muzeum provozuje vedle zámecké interiérové expozice v Bruntále dalších šestnáct expozic muzejních. Výstav muzejních a moderního výtvarného umění koná muzeum v průměru 13 až 15 ročně.

Významnou formou prezentačních výstupů je ediční činnost - muzeum vydalo řadu odborných monografií, katalogů sbírek a výstav, sborníků, propagačních tisků, letáků, pozvánek i plakátů, brožur a fotografií. Nelze opomenout ani rozsáhlou publikační činnost pracovníků muzea.

Kulturně - výchovná činnost muzea zahrnuje komentované prohlídky expozic a výstav, přednášky, besedy a exkurze. Muzeum je i organizátorem řady rozsáhlých kulturních akcí - koncertů, divadelních představení, jarmarků, zámeckých velikonoc a vánoc i muzejních nocí.

Pouze s průvodcem: ano
Možnost odborného výkladu: ano
Nutné výklad objednat: ne
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: v zavírací hodinu
Doba prohlídky: 70 min.
Počet návštěvníků pro průvodce: 3
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ano
WC: ano
  Otvírací dny Čas
Říjen - Duben
Út - Ne

9:00 - 16:00

Květen - Září Po - Ne

9:00 - 17:00

Vstupné základní:  80 Kč
Vstupné snížené:  40 Kč
Rodinné  200 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz