Petr Pospíchal

Datum narození: 27.7.1948 / Místo narození: Brno, Československo

Petr Pospíchal pochází z Brna, herectví začal studovat na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, odkud v roce 1968 přešel na pražskou DAMU, kde studium činoherectví dokončil v roce 1970. Již jako student absolvoval i první zkušenosti před kamerou, v legendárním UTRPENÍ MLADÉHO BOHÁČKA (1969) se objevil v malé roli trampa, následně se mihnul také v oblíbeném seriálu PAN TAU (1970). Pospíchalova bohémská povaha vedla k tomu, že po dokončení DAMU byly jeho aktivity značně roztříštěné, on sám ale na první polovinu 70. let vzpomíná velmi rád. Hostoval na několika scénách (Městská divadla pražská, Realistické divadlo Zdeňka Nejedlého), zázemí trvalejšího charakteru našel v Umělecké besedě, kde v písničkářské dvojici vystupoval s Janem Kanyzou (představení Písničky pod obraz), napsali spolu také divadelní hru (To máte jedno, pane).

V roce 1972 začal Petr Pospíchal studovat divadelní vědu a estetiku na filozofické fakultě Univerzity Karlovy, tento obor ale opustil po třech letech. Mezitím dostával i další menší příležitosti ve filmu (SMRT SI VYBÍRÁ, 1972; MILENCI V ROCE JEDNA, 1973).

Teprve ve druhé polovině sedmdesátých let přijal Petr Pospíchal stálé angažmá a v letech 1976-1990 byl členem hereckého souboru Divadla Na zábradlí. Odehrál tady desítky rolí v různých žánrech (Maratón, Hamlet, Útěk), osobně si dodnes cení možnosti spolupracovat s Evaldem Schormem.

První větší roli ve filmu mu nabídl Ivo Toman v koprodukčním snímku VE ZNAMENÍ TYRKYSOVÉ HORY (1977), další výrazné příležitosti, byť ve filmech dnes spíše opomíjených, mu poskytly tři tituly z poloviny osmdesátých let (HAVÁRIE, 1985; CENA MEDU, 1986; ČERNÁ PUNČOCHA, 1987). Začal se objevovat také v televizi a kromě domovské scény působil v letech 1980-1983 i v Laterně magice.Spolu s dalšími členy Divadla Na zábradlí přešel Petr Pospíchal v roce 1990 na nově zřízenou scénu Divadla Bez zábradlí, kde působí dodnes a znovu byl pověřen výraznými hereckými úkoly (Revizor, Racek, Cikáni jdou do nebe, Jakub a jeho pán), v roce 2005 začal intenzívněji spolupracovat také s divadelní společností Háta (Když ty, tak já taky, miláčku, Prázdniny snů).

Filmografie Petra Pospíchala se po roce 1990 rozrostla jen o několik málo počinů a zatím naposledy stál před kamerou jako výčepní v lyrickém snímku MALOSTRANSKÉ HUMORESKY (1995), v nevelkých úlohách se pak objevil ještě v televizi.Výrazné omezení práce před filmovou a televizní kamerou lze vysvětlit především dabingem, jemuž se Petr Pospíchal v posledních letech věnuje především, i když sám tvrdí, že jeho prioritou zůstává divadlo.

Pro českou distribuci do kin i televizí nadaboval již desítky zahraničních filmů a seriálů, z herců, jimž svůj hlas propůjčil vícekrát, jmenujme Roberta de Niro nebo Chucka Norrise (především seriál WALKER, TEXAS RANGER). Věnuje se i dabingové režii (převážně pro soukromé televizní stanice Nova, Prima nebo Barrandov) a jako režisér dabingu k filmu ZAMILOVANÝ SHAKESPEARE získal v roce 2001 Cenu Františka Filipovského. Mimo jiné zastává také funkci ředitele dabingové sekce ve FITESu (Filmový a televizní svaz).




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz