Pavel Kříž

Datum narození: 18.4.1961 / Místo narození: Brno, Československo

Brněnský rodák Pavel Kříž byl již od útlého věku přitahován herectvím, a proto není divu, že se stal členem dětského sboru Divadla na provázku. I přes tuto průpravu se v něm ještě v teenegerských letech začala projevovat jeho další životní touha - pomáhat lidem. Aby mohl získat lékařské vzdělání, rozhodl se v posledním ročníku základní školy pro studia na gymnáziu, na které ovšem nebyl z politických důvodů přijat. Vystudoval tedy fotografii a herectví.

Brněnský rodák Pavel Kříž byl již od útlého věku přitahován herectvím, a proto není divu, že se stal členem dětského sboru Divadla na provázku. I přes tuto průpravu se v něm ještě v teenegerských letech začala projevovat jeho další životní touha - pomáhat lidem. Aby mohl získat lékařské vzdělání, rozhodl se v posledním ročníku základní školy pro studia na gymnáziu, na které ovšem nebyl z politických důvodů přijat. Vystudoval tedy fotografii a herectví se věnoval v nejrůznějších amatérských divadelních souborech.

Razantní změna v jeho životě nastala v roce 1981, kdy si tohoto mladíka „s velkýma modrýma smutnýma očima“ všimnul režisér Dušan Klein a obsadil ho do role studenta gymnázia Štěpána Šafránka ve svém úspěšném filmu JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY.„Nikdy jsem si nemyslel, že bych se mohl stát skutečným hercem,“vzpomínal později Kříž a dodává.„Díky Básníkům se mi od základu změnil život. Při mém úplně prvním natáčení jsem si připadal jako na jiné planetě.“Po tomto filmu se Pavel Kříž okamžitě zařadil mezi nejpopulárnější československé herce, kteří si našli své místo ve filmařském prostředí stejně jako v bezpočtu dívčích srdcích.V roce 1983 se tak mimo jiné objevil v titulní roli kováře Mikeše v úspěšné pohádce O STATEČNÉM KOVÁŘI a v nepříliš známém, kritikou ovšem ceněném, filmu LEVÉ KŘÍDLO o partě mladých lidí, která za druhé světové války ukryje uprchlého chlapce.

V roce 1984 opět vsadil na osvědčenou spolupráci s režisérem Kleinem a úspěšně vrátil na filmová plátna – nyní již medika – Šafránka v dalším díle básnické ságy, tentokrát s názvem JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE. V této roli se objevil i ve svém posledním filmu před emigrací do Kanady v roce 1987 – JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT.

Ve své nové vlasti se ovšem herectví zřekl a začal se věnovat medicíně.„V Kanadě jsem našel svůj druhý domov, dostal jsem kanadské občanství. Udělal jsem tam za svým dosavadním životem tlustou čáru a vrhl se do vysněného studia na univerzitě,“říká Pavel Kříž. Po úspěšném studiu psychoterapie na univerzitě ve Vancouveru začal pracovat v domech pro seniory. Později se v zámoří seznámil i se svojí životní partnerkou filmovou animátorkou Bonnie.

Návrat k filmové branži tak nemá na svědomí nikdo jiný než jeho „dvorní“ režisér Dušan Klein, se kterým Kříže pojí i jejich židovská víra.„Když jsem se pustil do natáčení čtvrtého pokračování Básníků, bylo naprosto jasné, že bez Pavla to nepůjde,"nechal se slyšet Klein a pokračuje.„Musel jsem Pavla hodně přemlouvat, aby se kvůli mně a natáčení vrátil.“Jeho naléhání bylo nakonec úspěšné a tak – i přes tragédii, kdy Bonnie během cesty do Čech potratila – vznikl v roce 1993 již čtvrtý díl Štěpánových příběhů KONEC BÁSNÍKŮ V ČECHÁCH, na který navázala v roce 2004 i doposud poslední část JAK BÁSNÍCI NEZTRÁCEJÍ NADĚJI. V něm byla hlavní Křížovou hereckou partnerkou slovenská herečka Michaela Badinková, které byly v době uvedení prvního dílu básníků pouhé dva roky.

Kromě básnické ságy jsme mohli Pavla Kříže od devadesátých let vidět celé řadě dalších filmových rolí, za zmínku stojí především ANDĚLSKÉ OČI (1993), VŮNĚ VANILKY (2002) či I VE SMRTI SAMI (2003). Diváci ho mohli zahlédnout i v úspěšném britském seriálu ČERVENÝ BEDRNÍK (1999).Vedle filmového hraní ho bylo možné vidět na divadelních prknech jako člena činohry Národního divadla a věnuje se rovněž dabingu (jeho hlas jsme mohli slyšet třeba v ÚŽASŇÁKOVI či v TYGROVĚ PŘÍBĚHU). Jako silný diabetik provádí osvětu pro cukrovkáře a mimo jiné se déle než dva roky spolupodílel na přípravě televizního magazínu v České televizi s názvem MANAŽEREM VLASTNÍHO ZDRAVÍ.

V současné době ho lze vidět v roli Petra Boháče v nekonečném seriálu televize Nova ULICE, jejímž režisérem není nikdo jiný než Dušan Klein.I přes výše uvedený zdravotní handicap se Pavel Kříž rád věnuje sportu, kromě plavání pak především boxu a kung-fu.„Žil jsem tady, potom v emigraci, teď opět v Praze a současně i v Kanadě. Už dávno jsem přišel o iluze o světě, který nás obklopuje. Rozhodně jsem však nepřišel o naději, že navzdory všemu nepříznivému, co život přináší, stojí zato žít,"říká s úsměvem tento sympatický představitel současné herecké generace. (zdroj: CSFD.cz, autor: Marek "Chamyl" Chamyl)



Fotografie a videa

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz